Hoppa till huvudinnehållet

Kölabron döms ut - stängs av

Publicerad:
Den gamla gång- och cykelbron över Kölaälven anses inte längre säker och kommer att stängas av.
Den gamla gång- och cykelbron över Kölaälven anses inte längre säker och kommer att stängas av.

Den gamla Kölabron kommer att stängas av från och med nästa vecka. Korrosionsskador och slitage har gjort att bron dömts ut.

– Vi har gjort en besiktning av bron. Den kunskap vi har anlitat har rekommenderat att vi stänger den. Det är av säkerhetsskäl, säger Jan-Erik Eriksson, chef för Eda kommuns samhällsbyggnadsavdelning.

Bron över Kölaälven i Köla utgör en del av en gång- och cykelväg som går mellan området vid kyrkan och idrottsplatsen.

– De som nyttjar Hammarsvallen för aktiviteter på sommaren tar säkert genvägen till badplatsen över bron. Det är klart att det blir ett avbräck.

Den information som kommunen gått ut med är att avstängningen gäller tillsvidare. Men det kommer att dröja innan den öppnar igen, om den överhuvudtaget gör det någon gång. Det är högst oklart.

– Vi tog med en fråga till politiken om vi kunde få pengar till en ny bro, men i budgetförslaget (för 2021) finns det inte med.

Vad skulle det kosta?

– Cirka fem miljoner för att säkerställa en ny bro. Men det är en grov kalkyl, säger Jan-Erik Eriksson.

Enligt kommunalrådet Johanna Söderberg (C) fanns det andra saker som ansågs mer prioriterade i nuläget än att avsätta pengar till bron.

Staket och skyltar ska se till att ingen kan passera över Kölabron fortsättningsvis.

– Det finns alltid en risk med att stänga av. Vi får göra det så säkert som möjligt för att ingen ska ta sig förbi. Att folk förstår att det är för deras egen säkerhet vi stänger av, säger Jan-Erik Eriksson.

Artikeltaggar

Johanna SöderbergKölaNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.