Hoppa till huvudinnehållet

Incir: Säkerställ mänskliga rättigheter inom och utanför EU

Publicerad:
Precis som många andra tycker jag att FN och dess organ är långt ifrån perfekta. Samtidigt är det FN som i nästan åtta decennier bidragit till färre krig och medverkat till mer samarbete, skriver Evin Incir.
Precis som många andra tycker jag att FN och dess organ är långt ifrån perfekta. Samtidigt är det FN som i nästan åtta decennier bidragit till färre krig och medverkat till mer samarbete, skriver Evin Incir. Foto: Hermann J Knippertz/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

SD var återigen det enda svenska parti som röstade emot förslaget. Det är väldigt tydligt hur de håller sina högernationalistiska systerpartier om ryggen, skriver Evin Incir.

Det är en annorlunda höst i Bryssel, precis som i resten av världen. Pandemin gör sig fortfarande ständigt påmind. Den här veckan stänger Bryssel igen för andra gången. Smittökningen har nått nya nivåer och den andra coronavågen är ett faktum. Den enda vägen ut ur pandemin är genom mer internationellt samarbete.

I lördags fyllde FN 75 år, en ytterligare påminnelse om vikten av globalt samarbete och solidaritet. Precis som många andra tycker jag att FN och dess organ är långt ifrån perfekta. Samtidigt är det FN som i nästan åtta decennier bidragit till färre krig och medverkat till mer samarbete. När hoten inte ser nationsgränser kan inte lösningarna göra det.

Utmaningarna i världen stannar inte upp. I Europas sista diktatur, Belarus har protesterna vuxit. Det våldsamma förtrycket från Lukasjenkaregimen och arresteringar av demonstranter fortsätter. Nyligen antog Europaparlamentet en resolution till stöd för demokratikämparna i landet. Vi krävde fria val och sanktioner mot diktatorn Lukasjenka och övriga som ligger bakom kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet år 2020 delades dessutom i förra veckan ut till just den demokratiska oppositionen i Belarus, ledd av tre kvinnor.

Arbetet för att säkerställa de mänskliga rättigheterna utanför och inom EU:s gränser är lika viktigt . En resolution för en ny mekanism för våra gemensamma värderingar – demokrati, rättsstatens principer och de mänskliga rättigheterna röstades igenom med bred majoritet i Europaparlamentet. Det är en viktig indikator på att det fortfarande finns en stark röst för dessa värderingar. SD var återigen det enda svenska parti som röstade emot förslaget. Det är väldigt tydligt hur de håller sina högernationalistiska systerpartier om ryggen.

I veckan har Polen fortsatt sin nedmontering av rättsstaten. SD:s systerparti Lag och Rättvisa har genom repression mot domarkåren kunnat tillsätta de domare de tror kommer gå deras ärenden. Dessa har försatt kvinnor i livsfara genom att införa ett nästan totalt förbud mot abort. Det är inte första gången som jag och mina socialdemokratiska kollegor i parlamentet skriver under ett gemensamt brev om den här oacceptabla utvecklingen i ett EU-land.

Polen har dessutom, som enda EU-land, infört Hbtq-fria zoner. SD:s och M:s beslut att ta ner pride-flaggan i Hörby är därför beklagligt och associeras för mig med ett första steg till att skapa Hbtq-fria zoner. Med beslutet raderas nämligen tidigare vunnen kamp for Hbtq-rättigheter. Genom att ta ner flaggan skapas en atmosfär där Hbtq-personer inte är välkomna. Det är en farlig utveckling.

Det som händer i andra delar av EU påverkar oss här hemma. Utvecklingen i Polen och Sverige är sammankopplad. Därför är det viktigt att vi står upp för EU:s grundläggande värderingar. Det är endast genom samarbete i EU och globalt som vi kan uppnå förändring på riktigt, oavsett om det handlar om en pandemi, en diktatur som måste falla eller grundläggande mänskliga rättigheter.

Evin Incir

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

Alexandr LukasjenkoBelarusCoronavirusetEUEuropaparlamentetEvin IncirFNHBTQMänskliga rättigheterPolenPrideSigneratSverigedemokraterna