Hoppa till huvudinnehållet

Hög tid att slopa partistödet

Publicerad:
Det finns få reformer för att vitalisera demokratin som är så enkla att genomföra som att slopa partistöden. Partierna skulle plötsligt bli helt beroende av att värva medlemmar, skriver Ilan Sadé. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Klyftan mellan de etablerade partierna och medborgarna har knappast varit större än i dag. Partierna har nämligen i stort sett inte längre några medlemmar. Anledningen är att de inte längre behöver dem, skriver Ilan Sadé.

Den statliga bidragsgivningen till de politiska partierna – det vill säga partistödet – såg dagens ljus i slutet av 1960-talet. Det är en händelse som ser ut som en tanke att det just var när de etablerade partierna började minska i medlemsantal som partistödet dök upp. Sedan dess har stödet bara vuxit och vuxit, allt medan partiernas medlemssiffror stegvis har sjunkit.

Häromveckan fattade riksdagens partibidragsnämnd beslut om att dela ut sammanlagt 168 miljoner kronor till ett antal partier i årligt partistöd. Emellertid utgör det statliga stödet numera bara en mindre del av alla skattefinansierade bidrag som skickas till partierna.

Även på kommunal och regional nivå betalas stöd ut. Därutöver skickas det pengar till partiernas ungdomsförbund och kvinnoorganisationer. Sida (!) betalar också ut åtskilliga miljoner varje år till partiernas egna biståndsorganisationer. Totalt blir det över en miljard kronor av våra skattepengar som varje år pumpas in i politiska partier.

Så skriver du en debattartikel

Klyftan mellan de etablerade partierna och medborgarna har knappast varit större än i dag. Partierna har nämligen i stort sett inte längre några medlemmar. Anledningen är att de inte längre behöver dem. Så krass är verkligheten. Genom att stegvis skruva upp partistöden och andra bidrag har de gamla riksdagspartierna sett till att ersätta de vikande intäkterna från medlemmar och sympatisörer med våra skattepengar. I dag är dessa partier toppstyrda kampanjorganisationer, vilka är helt beroende av statliga och kommunala bidrag.

Det är hög tid att helt stoppa detta skatteslöseri. Jag är helt övertygad om att en stor majoritet av svenska folket inte är intresserad av att politikerna ska pumpa in skattepengar i sina egna partiorganisationer, istället för att låta pengarna gå till polisen, skolan och vården, eller sänka skatten så att vi själva får avgöra vilka föreningar vi vill stödja.

Stäng kranarna! Det finns få reformer för att vitalisera demokratin som är så enkla att genomföra som att slopa partistöden. Partierna skulle plötsligt bli helt beroende av att värva medlemmar. Möjligheten att få ekonomiskt stöd genom insamlingar har dessutom aldrig varit större än i dag. Givetvis skulle kraven på öppen redovisning av var pengarna kommer ifrån att behöva skärpas, men de kraven kan vi införa parallellt med att stöden slopas.

Vi skulle åter kunna få ett partiväsende som består av rörelser med folklig förankring. Och om ett eller annat av dagens partier skulle falla ihop som korthus, vore väl det bara ett tecken på hur sondmatade och politiskt irrelevanta de egentligen var.

Det är dags för demokratisk förnyelse. Låt partierna söka stödet direkt från medborgarna.

Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig Samling

Artikeltaggar

DebattMedborgerlig samlingSida