Stäng Systembolaget – då minskar coronasmittan

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tror att en stängning av Systembolaget, som här i Årjäng, kan leda till att minskad coronaspridning.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Jag läste om restaurangen i centrala Karlstad som nu hade fått serveringstillståndet indraget och därmed nu förbjuds att servera alkohol.

Restaurangerna får ett ordentligt bakslag till följd av just detta. Att förbjuda serveringen av alkohol är en av restaurangernas mardrömmar då många, inte alla, av deras besökare kanske söker sig till de verksamheter som fortfarande får sälja alkohol.

Jag tycker mig se ett samband mellan vår alkoholkonsumtion och covid -19.

Vi vet alla om att när vi får in alkohol vårt system mer eller mindre, beroende på det både omdöme och vårt logiska tänkande med flera andra funktioner vi har.

Vi ser att bland annat sammankomster som exempelvis fester är en av de situationer där riskerna för smittspridning är bland de största. Där alkohol är med i bilden ökar riskerna än mer. Alkoholen är som tidigare känt för att försämra vårt omdöme, öka impulserna med flera andra påföljder.

Förutsättningarna för att vi då håller avstånd mellan varann och följer restriktionerna försämras och risken för smittspridning är avsevärt större.

Hur ställer sig Sverige till att på prov stänga Systembolaget i två månader och utvärdera hur smittspridningen har ökat, minskat eller står oförändrad.

Det kommer bli många som kommer argumentera emot detta med att ”alla inte dricker sig stupfulla” och att man har rätten att kunna få ta sig ett glas vin en lördag.

Jag säger inte att alkohol ställer till problem för alla som väljer att dricka och att många av oss faktiskt kan hantera den.

Att stänga igen Systembolaget är inte samma som att stänga våra livsmedelsbutiker. Mat är nödvändigt för att vi ska kunna leva.

Alkohol kan vi överleva utan och kanske kan det rentav vara nyttigt med en vit månad eller två.

Men att de restauranger som håller restriktionerna ska få behålla sitt serveringstillstånd under strikta kontroller och nolltolerans för brister.

Coca-Cola går bra

Håller du med – bör Systembolaget stängas på prov i två månader?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.