Hoppa till huvudinnehållet

Regissörens varma hyllning till Stina, 93

Publicerad:
Olof Wretling hyllar Stina Hellqvist och andra ideella krafter som hjälper till att hålla kulturlivet igång.
Olof Wretling hyllar Stina Hellqvist och andra ideella krafter som hjälper till att hålla kulturlivet igång. Foto: NWT-arkiv

När det ringer och mobildisplayen visar riktnumret 0563 - då svarar man. Det kan ju vara Stina Hellqvist, 93, som ringer och henne kan man bara inte trycka bort.

– Det är som att trycka bort självaste drottning Silvia, skriver regissören Olof Wretling i en varm hyllning i tidskriften Värmländsk kultur.

Tidskriftens senaste nummer har den värmländska scenkonsten som tema och visst finns det mycket att berätta om denna, även ett år när satsningar snöps och föreställningar ställs in i pandemins spår.

Olof Wretling berättar i en artikel om hur Värmlänningarna, som han regisserar, blev av trots allt men på ett helt annat sätt än tänkt.

Istället för de traditionella föreställningarna i Gropa blev det en specialskriven tv-version. Stina Hellqvist, som var med och startade Värmlänningarna, var med i tv-serien också. Olof Wretling berättar att scenen där hon putsar fönster var den första han skrev till tv-äventyret.

Positiv smitta

Hans artikel är en hyllning till Stina, men också till andra ideella krafter som ser till att kulturen blir av.

"Numera har det mesta professionaliserats inom kulturen, på gott och ont. Men den ideella kraften är så mycket mer än två gratis nävar och ett jäklar anamma, det är en inställning som smittar av sig." skriver han bland annat.

Värmländsk kultur har teatern i länet som tema - med Värmlänningarna på framsidan.
Värmländsk kultur har teatern i länet som tema - med Värmlänningarna på framsidan.

Bland övriga som bidrar till teaternumret finns Wermlandsoperans chef Ole Wiggo Bang, som skriver om "ett slags flytande ickekonkret tillstånd" - så känns det att leva i en tid då ingen vet hur länge pandemin sitter i och hur länge alla restriktioner kommer att vara kvar. Han signalerar ändå optimism - att Wermlandsoperan kommer att fortsätta vara djärv, när den svåra tiden väl är över.

Papper blir teater

Leif Stinnerbom på Västanå teater skriver inkännande om Selma Lagerlöfs språk och om Shakespeare - och hittar spännande gemensamma drag mellan de båda författarna.

Figurteaterkompaniet i Långban berättar i en artikel hur de trots allt lyckats skapa ny teaterkonst. De är en liten organisation med stora ambitioner och ett spännande nytt projekt med tema papper. Också de har drabbats av inställda föreställningar men kunde genomföra premiären på sin nyproducerade föreställning.

Också Totalteatern i Arvika skapar nytt.

Även från Riksteatern och Värmlandsteatern kommer rapporter.

Ett temanummer om scenkonst kan tyckas extremt fel-tajmat med tanke på pandemin som ställer till och ställer in så mycket. I själva verket blir det en nyttig - och rolig - påminnelse om vilken kraft som finns både de stora och de små scenerna i Värmland. Ett högst läsvärt nummer!

Premiär för Tjejer! - börjar med skolturné i Arvika

Artikeltaggar

ArvikaFigurteaterkompanietGöran SamuelssonKarlstadLångbanLeif StinnerbomOle Wiggo BangOlof WretlingPackmopedsturnénRansäterRiksteaternStina HellqvistTeaterTotalteaternVärmländsk KulturVärmlandsteaternVärmlänningarnaVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.