Hoppa till huvudinnehållet

Premiärdags på Bergslagens minsta och nyaste teater

Publicerad:
Magnus Wetterholm i salongen som bör vara en av Sveriges minsta. 20 platser finns i salongen framför den endast två meter breda scenen.
Magnus Wetterholm i salongen som bör vara en av Sveriges minsta. 20 platser finns i salongen framför den endast två meter breda scenen. Foto: Stadra teater

Här kommer en riktigt liten(!) kulturnyhet. I veckan spelas de allra första föreställningarna på Bergslagens minsta teater.

En viktig roll - på och bakom den garderobsstora scenen - har Karlstadsfödde Magnus Wetterholm.

Han är konstnärlig ledare för Stadra teater, som har sin sommarscen i Stadra, söder om Grythyttan, på vägen mot Nora.

Den nya scenen finns dock i Stadrateaterns lokaler inne i Nora, alldeles vid torget, och den är närmast som en garderob i storlek.

Vad passar då bättre som första pjäs än en monolog, som handlar om en man som ska städa i just en garderob?

En sådan pjäs har författaren Ylva Eggehorn nu specialskrivit för den nya, lilla scenen som har ett scendjup på en (1) meter. Scenöppningen är två meter bred och två meter hög och även publikens avdelning är av det mindre slaget.

Bara tio platser

– Salongen är vanligtvis beräknad för 20 personer men i dessa tider säljer vi endast 10 sittplatser. Lokalens lilla format gör att publiken får unika upplevelser och kommer scen och aktör mycket nära, hälsar Magnus Wetterholm i ett pressmeddelande.

Det är också han som gör rollen som den städande mannen Christer.

"Det kom så mycket emellan" heter pjäsen som pågår i 50 minuter och handlar om liv och minnen. Både skratt och igenkänning utlovas och för regin svarar Rune Jakobsson.

Pjäsen har urpremiär torsdagen den 29 oktober. Spelperioden varar sedan fram till den 5 december.

Artikeltaggar

GrythyttanMagnus WetterholmNoraStadraStadraTeaterTeaterYlva Eggehorn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.