Hoppa till huvudinnehållet

"Strandvägsskolan har gjort sitt"

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Per Green, fastighetschef, och Jomark Polintan (S), ordförande i teknikutskottet, framför Strandvägsskolan.
Per Green, fastighetschef, och Jomark Polintan (S), ordförande i teknikutskottet, framför Strandvägsskolan. Foto: Göran Persson

Den nya planerade skolan är tänkt att bli en ersättningsskola för Strandvägsskolan, för årskurserna F-3. Och det blir mer ekonomiskt att bygga en ny skola jämfört med att renovera Strandvägsskolan som är 70 år gammal. Detta hävdar Jomark Polintan (S), ordförande i teknikutskottet, och Per Green, fastighetschef.

Jomark Polintan framhåller att bygget av en ny skola inte innebär att det ska läggas ner några byskolor.

– Det står inte heller mellan en ny skola och en simhall, säger Jomark Polintan.

Han säger att det inte är någon storskola som ska byggas. En ny skola får en modern lärmiljö, bland annat med fler grupprum och mer flexibla lokaler.

– Det blir större möjligheter att dela upp eleverna i grupper, säger Jomark Polintan som också framhåller att grundsärskolan och träningsskolan får bättre lokaler.

Dåligt skick

Enligt de båda är Strandvägsskolan i så dåligt skick att det krävs en rot-renovering (red.anm renovering, ombyggnad och tillbyggnad) för cirka 124 miljoner kronor.

Då tillkommer det även en kostnad på 10-15 miljoner kronor för att hyra baracker - för att kunna bedriva undervisning under tiden skolan renoveras. En rot-renovering innebär att i princip allt byts ut och bara stommen är kvar.

Jomark Polintan (S),  ordförande i teknikutskottet,  framhåller att grundsärskolan och träningsskolan får bättre lokaler i en ny skola.
Jomark Polintan (S), ordförande i teknikutskottet, framhåller att grundsärskolan och träningsskolan får bättre lokaler i en ny skola. Foto: Göran Persson

Alternativet är att bygga en ny skola för 133 miljoner kronor.

– Alternativet att inte göra något finns inte, säger Jomark Polintan.

– Strandvägsskolan har gjort sitt. Förra veckan hade vi ett stort haveri i varmvattendelen, säger Per Green som framhåller att installationerna i fastigheten är slut.

Fler grupprum

De framhåller att kostnaderna för att bygga en ny skola kan skrivas av under flera år.

Enligt Per Green blir också driftskostnaden lägre med en ny skola, bland annat eftersom det kommer att krävas mindre energi för uppvärmningen. Energibesparingen i den nya skolan blir cirka en miljon kilowattimmar.

– Strandvägsskolan kan står kvar som en evakueringsskola, det är bättre än att använda baracker, säger Per Green.

Artikeltaggar

EkonomiFilipstadJomark PolintanNyheterPer Green

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.