Hoppa till huvudinnehållet

Nynningen värnar om musik som har något att säga

Publicerad:
Ifjol släppte sjumannabandet Nynningen ett livealbum, nu kommer det första studioinspelade albumet på drygt 40 år.
Ifjol släppte sjumannabandet Nynningen ett livealbum, nu kommer det första studioinspelade albumet på drygt 40 år. Foto: Bo Harringer

Nynningen släpper ett nytt studioalbum, drygt 40 år efter gruppens senaste. Då som nu handlar det om poetiska texter som ofta handlar om medmänsklighet och som belyser fel och brister i samhället.

NWT når bandets värmländska basist Nikke Ström.

Under 70-talet uppmärksammades Göteborgsbandet Nynningen bland annat för sina tonsättningar av den ryske poeten Vladimir Majakovskijs poesi. Gruppens framträdanden har ofta kombinerat föreställning och konsert och under åren har medlemmar och medarbetare kommit och gått. Bland de tidiga medlemmarna fanns sångaren Totta Näslund som gick bort 2005. Tre av de ursprungliga medlemmarna är med i dagens uppsättning – gitarristen Bengan Blomgren, Tomas Forssell och Nikke Ström. Snart stundar konserter med material från det nya albumet "Allting börjar klarna" som släpps den 30 oktober.

– I morgon bär det av till Göteborg, vi ska repa inför en turné som tar oss till Uddevalla och Luleå och tillbaka till Göteborg för en spelning på Nefertiti, säger Nikke Ström när NWT når honom i Karlsdal utanför Karlskoga.

Recension: Springsteen lutar sig mot The E Street Band

Ett nytt kapitel

Nynningen har en brokig historia – från starten 1970 till ett avslut tio år senare. Nikke Ström och Totta Näslund hoppade av redan 1974 för att spela i Nationalteatern. Men 2016 väcktes Nynningen till liv igen och ett nytt kapitel tog sin början.

– Vi fick en förfrågan från Kulturhuset Blå stället i Angered. De skulle arrangera en stödgala för ensamkommande flyktingbarn. De ville att vi skulle spela och vi sa ja! Bandet har alltid engagerat sig i olika frågor, tagit ställning för de svaga i samhället.

Spelningen gav mersmak.

– Sedan hörde spelstället Pustervik av sig och ville att vi skulle spela, det blev utsålt med 900 personer i publiken. Det var ju första gången på hundra år som Nynningen spelade i Göteborg, det var väldigt kul.

Medlemmarna förstod att det fanns ett sug efter bandets musik, trots att det hade gått så många år sedan gruppen var igång. Efter Pustervik följde en sommar med ett knippe festivalspelningar och det ena har lett till det andra ända fram till veckans albumsläpp.

– Någon har hoppat av och någon har tillkommit. Vi har tagit med några hungriga, yngre förmågor, skrattar Nikke Ström.

Nikke Ström är en av de medlemmar som var med tidigt i Nynningens brokiga historia.
Nikke Ström är en av de medlemmar som var med tidigt i Nynningens brokiga historia. Foto: Carl Edlom

Poesi ligger bandet nära

Några av låtarna på "Allting börjar klarna" är tonsättningar av dramatikern och skådespelaren Kent Andersson. Poesi har alltid legat bandet nära.

– Texterna har blivit ett slags signum för bandet. Både de vi lånat och tonsatt och de egna. Befruktningen mellan text och musik har alltid varit väldigt viktig.

Han tystnar, slås av en tanke:

– Kanske är det en anledning till att vår musik inte känns daterad, det är tidlös kultur vi håller på med. Jag kan tycka och tänka att vi fyller ett tomrum vad gäller samhällsmedvetna texter. Det har inte funnits något överflöd av det under de 40 år som bandet varit borta. Punken förde i viss mån den traditionen vidare och i dag förvaltas den mest av hiphopen. Vi har uppdaterat oss som band, det är ingen nostalgi vi håller på med. Nynningen förvaltar en tradition som värnar om musik som har något att säga.

Tillsammans med gitarristen Bengt Blomgren har Nikke Ström spelat en hel del med Göran Samuelsson, de båda har varit en del av Packmopedsturnéns husband.

– Jag och Bengan har spelat tillsammans sedan tidigt 70-tal. I en himla massa olika sammanhang. Vi är gamla parhästar.

Parallellt med skivsläppet samarbetar Nynningen med Sven Wollter i föreställningen "En dröm, en längtan, en sång". I helgen ska en omfattande turné avslutas i Luleå.

Artikeltaggar

Bengan BlomgrenGöteborgKarlsdalLuleåNikke StrömNöje/KulturNWTPoesiRockUddevalla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.