Hoppa till huvudinnehållet

Dricksvattentäkt för tre kommuner hotas om damm rivs ut

Publicerad:
Peter Jonsson (S), kommunalråd Torsby, Tomas Pettersson (S), oppositionsråd Hagfors, Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot och Mathias Lindquist (S), kommunalråd Munkfors vid dammen vid Stora UIlen.
Peter Jonsson (S), kommunalråd Torsby, Tomas Pettersson (S), oppositionsråd Hagfors, Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot och Mathias Lindquist (S), kommunalråd Munkfors vid dammen vid Stora UIlen. Foto: Pia Holmström

Fortum vill riva ut ett stort antal dammar i Hagfors och Torsby. Däribland dammen vid Stora Ullen som är dricksvattentäkt för Hagfors, Munkfors och delar av Forshaga. Nu har riksdagsledamoten Mikael Dahlquist (S) skrivit en motion i frågan.

NWT skrev förra året om att Fortum vill att Hagfors kommun tar över ansvaret för dammen vid Stora Ullen. Något som kommunen inte vill göra. I annat fall vill Fortum riva ut dammen. Vilket kan få konsekvenser för vattenförsörjningen. Hagälven i Hagfors riskerar också att torrläggas stora delar av året.

Fortum ser över alla sina dammar. Fem dammar I Hagfors kommun har redan rivits ut. 15 dammar står på tur. Nu vill Socialdemokraterna lyfta frågan om dammutrivningar.

– Vi är väldigt oroliga för vad detta gör med våran bygd. Alla dammar som finns det är de som är förutsättningar för alla sjöar och vattendrag som vi har bosatt oss ikring, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

Han har farhågor för vad alla dammutrivningar kan leda till.

– Det kan vara att man torrlägger sjöar. Fastigheter som finns runt om sjunker i värde och folk väljer att bosätta sig på någon annan plats. Kommunen som helhet tappar i attraktionskraft, säger Tomas Pettersson.

En ny nationell plan med nya miljökrav för dammar införs 2026.

– Istället för att vänta, så gör man detta innan. Man river ut dammar eller lämnar över ansvaret. Eftersom Fortum har så många dammar så går det i ett rasande tempo. Många av dammarna som Fortum inte har användning för längre finns i Hagfors och Torsby, säger han.

Mikael Dahlqvist har nu skrivit en motion i riksdagen.

– I 9 fall av 10 fall får dammägaren rätt i mark- och miljödomstolen då väger allmänhetens tyckande väldigt lätt. Därför har jag skrivit en motion om att allmänhetens intressen ska få en större tyngd och där staten också ska ta en större roll. Jag har redan initierat ett samarbete med kollegor i civilutskottet i den här frågan. Vi ser det här som en tickande bomb, säger Mikael Dahlqvist.

Hur oroliga är ni för konsekvenserna av en eventuell utrivning av Stora Ullen?

– Jag är jättebekymrad för tillgången av dricksvatten. Det ser man bara under den torra sommaren 2018 . Då fick ju kommunen införa förbud mot allmän bevattning. Då är ju också Stora Ullen en väldigt stor och djup sjö, säger Mikael Dahlqvist

Socialdemokraterna ska se till att det så fort som möjligt blir ett möte med Fortum och allmänheten.

NWT är i kontakt med Konrad Enckell, miljöspecialist, Fortum.

Vill ni fortfarande att Hagfors kommun tar över ansvaret av dammen vid Stora Ullen?

– Det är absolut vår inställning. Vi har fört dialog med kommunen i två år och inte kommit till någon lösning. Vi måste fundera på hur vi ska gå vidare. Vi vill komma framåt i frågan. Det är ett beslut vi måste ta internt. Sedan kanske vi kan diskutera vägar framåt, säger Konrad Enckell.

Kan det bli så att Fortum väljer att fortsätta driva dammen i Stora Ullen?

– Stora Ullen ska behandlas inom ramen för nationella planen 2026. Det betyder att någonting måste hända vid Stora Ullen. Stora Ullen precis som alla andra dammar ska miljöanpassas. Det kan betyda att det kan ställas krav på att det ska finnas fria vandringsvägar för fisk. Att Fortum skulle gå igenom den processen och sedan stå kvar som ägare när dammen inte är till nytta för Fortum, det ser vi som en lösning som vi inte är redo för.

Hagfors samhällsbyggnadschef Louise Sjöholm kommenterar.

– I våran vattendom medges vattenuttag under förutsättning att sjön är reglerad. Det är ju en lite slurig formulering. Det kan innebära att om sjön slutar vara reglerad kan det påverka våran vattendom. Det är något Fortum måste klargöra inom ramen för sin utredning. Vattenuttaget är ett starkt allmänintresse för vattenförsörjningen. I det här fallet är det ju inte bara vattenförsörjning inom Hagfors kommun det gäller, säger Louise Sjöholm.

Känner du oro för att dricksvattentäkten kan vara hotad?

– Nej, Jag bedömer att det allmänna intresset av friskt dricksvatten är ett väldigt starkt intresse och jag är tämligen säker på att vi aldrig kommer hamna i ett läge där våra invånare står utan vatten. Sedan är frågan vilka åtgärder vi behöver göra för att kunna fortsätta med ett godkänt vattenuttag, säger Louise Sjöholm.

Fortum i unik tvist med Hagfors kommun

Artikeltaggar

ForshagaFortumHagforsKonrad EnckellLouise SjöholmMikael DahlqvistMiljöMunkforsSocialdemokraternaTomas PetterssonTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.