Hoppa till huvudinnehållet

BILDSPEL: Nya skolor invigda – Årjängs storsatsning närmar sig målet

Publicerad:
Femåriga Anaya klipper bandet till förskolan Regnbågen. Tony Nilsson (MP) och Daniel Schützer (S) hjälpte till. Nu har Anaya och hennes kompisar nya fräscha, centralt belägna, lokaler att leka och busa i.
Femåriga Anaya klipper bandet till förskolan Regnbågen. Tony Nilsson (MP) och Daniel Schützer (S) hjälpte till. Nu har Anaya och hennes kompisar nya fräscha, centralt belägna, lokaler att leka och busa i. Foto: Joachim Lagercrantz

Klipp klipp sade saxen, när de blågula banden klipptes itu i Årjäng.

Nu står Värmlands fräschaste skollokaler redo att användas.

– Det går ett lyckorus genom kroppen. säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).

Stoltheten och lyckan gick inte att ta miste på hos Årjängsfolket under tisdagen. Nu finns en nybyggd förskola, helt i trä, och en lika sprillans ny skolbyggnad för de yngre skoleleverna. Även den med en träfasad.

– Den är modern och fin. Jag gillar sofforna i korridoren, säger Alend Garmiani, som går i sexan och är elevrådsordförande på Nordmarkens skolas låg- och mellanstadium.

Ny skolbyggnad ska ta form i Årjäng

I drygt två månader har han och kompisarna fått använda lokalerna och de är fortsatt fräscha, även om några elever inte bryr sig, säger han.

Alend Garmiani är nöjd med de nya lokalerna. Han säger att hans klass inte hade några speciella önskningar, men att andra hade önskat fler grupprum.
Alend Garmiani är nöjd med de nya lokalerna. Han säger att hans klass inte hade några speciella önskningar, men att andra hade önskat fler grupprum. Foto: Joachim Lagercrantz

– Men då får man säga till. En del tar inte hand om toaletterna heller, så de önskar jag vore fräschare.

Den nya skolan står så gott som på samma plats som den tidigare, nu rivna, skolbyggnaden. Den närmade sig 100 år och att bygga om hade inte blivit billigare. Rektor Gunilla Forsby säger att det är skönt att åter ha alla elever på ett och samma ställe.

– Det som sticker ut är satsningen på studierum och särskolan har fått jättefina lokaler.

 • May Bjerklund är barn- och utbildningschef i Årjängs kommun. Hon tycker att det är kul att kommunen satsar på de minsta.
  May Bjerklund är barn- och utbildningschef i Årjängs kommun. Hon tycker att det är kul att kommunen satsar på de minsta. Foto: Joachim Lagercrantz
 • I och med corona kunde inte alla barn vara med ute på skolgården under invigningen. Därför sändes den i alla klassrum.
  I och med corona kunde inte alla barn vara med ute på skolgården under invigningen. Därför sändes den i alla klassrum. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Så här ser den nya låg- och mellanstadieskolan i Årjäng ut. Där ryms även förskoleklass samt grundsärskolan. Högstadiet stod klart för runt fem år sedan.
  Så här ser den nya låg- och mellanstadieskolan i Årjäng ut. Där ryms även förskoleklass samt grundsärskolan. Högstadiet stod klart för runt fem år sedan. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Kommunalrådet Daniel Schützer och Alend Garmiani klippte bandet. Den senare med en sax som trilskades, men bandet gick av till slut.
  Kommunalrådet Daniel Schützer och Alend Garmiani klippte bandet. Den senare med en sax som trilskades, men bandet gick av till slut. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Tony Nilsson (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, höll tal och bjöd även på lite sång. "Oh säg mig, oh säg mig, oh säg mig, oh säg var vi står..." och fick svaret "vid skolan".
  Tony Nilsson (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, höll tal och bjöd även på lite sång. "Oh säg mig, oh säg mig, oh säg mig, oh säg var vi står...&quo… Foto: Joachim Lagercrantz
 • Inger Göransson, Pernilla Ruus Aronsson och Sara Lundqvist är lärare på särskolan. För dagen i riktig premiärstass. De berättar att de fått vara med och utforma sina nya lokaler.
  Inger Göransson, Pernilla Ruus Aronsson och Sara Lundqvist är lärare på särskolan. För dagen i riktig premiärstass. De berättar att de fått vara med och utforma sina … Foto: Joachim Lagercrantz
 • Alend Garmiani och rektor Gunilla Forsby visar ett av de nya klassrummen.
  Alend Garmiani och rektor Gunilla Forsby visar ett av de nya klassrummen. Foto: Joachim Lagercrantz

Efter tal och bandklipp vid skolan, var det dags för samma procedur vid förskolan. Här har personalen hunnit arbeta i två veckor.

– Det är jättekul, vi har fått vara med i planeringen från början. Det blev fint och modernt, säger barnskötaren Carina Thorin som upplever de nya lokalerna som bra isolerade från ljud.

Nära till det mesta

Linda Johansson är rektor på Regnbågen och tycker det är skönt att man slipper öppna tillfälliga förskolor i till exempel lägenheter. Vad gäller läget på orten säger hon:

Linda Johansson basar över en ny förskola.
Linda Johansson basar över en ny förskola. Foto: Joachim Lagercrantz

– Många önskar en centralt belägen förskola. Det finns både för- och nackdelar med det, men här har vi nära till skolan, skogen, biblioteket...

De nya skollokalerna är en del av kommunens stora skolsatsning. De nu invigda skolorna har kostat 145 miljoner, för ytterligare 78 miljoner blir det också en förskola och lågstadium i Töcksfors vad det lider.

Nya skolbyggnaden tar form och följer planen

May Bjerklund är barn- och utbildningschef i kommunen. Hon berättar att skolombyggnaden började planeras redan efter valet 2006.

– För eleverna är det fantastiskt att en liten kommun vågar satsa. Så vi är jättenöjda på alla nivåer att ha fått till stånd det här, ändamålsenliga lokaler med stora utrymmen. Det är en helt annan värld.

Hon tror att detta kommer att synas på kartan utåt och locka fler till kommunen.

Fler barn på förskolan

Tony Nilsson (MP) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han säger att kommunen var i starkt behov av nya förskolelokaler.

– Det är allt fler barn som är på förskolan i dag.

Brandstationen borta – förskola på gång

Nu finns två nya avdelningar i gång, två till är inredda i väntan på fler barn. Han är säker på att såväl barn som personal kommer att trivas.

– Det är viktigt att ha lokaler som är anpassade för en modern undervisning.

 • De nya förskolelokalerna är byggda i trä och värms upp av bergvärme. Att det är trämaterial hjälper till att dämpa ljudnivåerna. Men här gick det lugnt till väga.
  De nya förskolelokalerna är byggda i trä och värms upp av bergvärme. Att det är trämaterial hjälper till att dämpa ljudnivåerna. Men här gick det lugnt till väga. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Så här ser Regnbågen ut från Storgatanhållet.
  Så här ser Regnbågen ut från Storgatanhållet. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Maja Sundling gungar på snart tvåriga Polly som samtidigt fick kontakt med kameran.
  Maja Sundling gungar på snart tvåriga Polly som samtidigt fick kontakt med kameran. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Även vid förskolan var det coronaanpassat och avstånd som gällde.
  Även vid förskolan var det coronaanpassat och avstånd som gällde. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Ljust och fräscht är vad som möter barn och personal på Regnbågen.
  Ljust och fräscht är vad som möter barn och personal på Regnbågen. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Ann-Sofie Olsson, barnomsorgschef i Årjängs kommun, och May Bjerklund är båda mycket nöjda med de nya lokalerna i de båda skolorna. "De är ändamålsenliga och nu ligger vi bra med på lokalsidan", säger Ann-Sofie Olsson.
  Ann-Sofie Olsson, barnomsorgschef i Årjängs kommun, och May Bjerklund är båda mycket nöjda med de nya lokalerna i de båda skolorna. "De är ändamålsenliga och nu … Foto: Joachim Lagercrantz
 • Ett nytt kök har det också blivit, såklart, i den nya förskolan. Anna-Lena Göransson är kostchef i kommunen och Annika Eriksson är kock.
  Ett nytt kök har det också blivit, såklart, i den nya förskolan. Anna-Lena Göransson är kostchef i kommunen och Annika Eriksson är kock. Foto: Joachim Lagercrantz

Förskolan är byggd i korslimmat trä från fabriken i Grums och mycket arbete är utfört av lokala entreprenörer. Allt flöt på som det skulle under produktionstiden, säger kommunens projektledare Hussein Zeki.

– Vi passade på att göra i ordning alla avdelningar nu. Det har varit kostnadseffektivt och slapp anbudstid om vi istället hade gjort det om två år. Vi har också byggt miljövänligt och att bygga i korslimmat trå blev inte dyrare, säger han.

Stor skolsatsning i Årjäng och Töcksfors

Att förskolan byggdes helt i korslimmat trä är man först med i länet, om man ser till att det är en helt fristående byggnad.

– Det är en stor satsning sett till kommunens storlek, men nu ligger vi en bra bit före andra kommuner i Värmland, säger Hussein Zeki.

Mycket gick i förskolans namn under invigningsdagen, så även kommunalrådet Daniel Schützers fluga. Han är glad att den gamla brandstationen ersatts av en fin förskola.
Mycket gick i förskolans namn under invigningsdagen, så även kommunalrådet Daniel Schützers fluga. Han är glad att den gamla brandstationen ersatts av en fin förskola. Foto: Joachim Lagercrantz

Kommunalrådet Daniel Schützer (S) berättade att ett lyckorus gick genom kroppen när bandet till förskolan klipptes.

– Det kan inte bli så mycket bättre. Det här är lokaler som kommer att stå länge, vi har alltid byggt med kvalité.

Väntar på lärare

Nu är lokalerna på plats, men finns det personal att fylla dem med? Ja, med vissa men.

– Vissa pedagoger är svåra att rekrytera, men där pågår det ett arbete hos HR-avdelningen, säger Daniel Schützer.

Linda Johansson fyller i med att det är svårt att gå utbildade förskolelärare till kommunen, men:

– Just nu har vi 18 stycken som går en utbildning, hälften av dem läser på lärcenter. Många av dem är också redan inne i vår verksamhet under studietiden. Det är här är sådana som har familj och vänner här så det är personer jag tror att vi får behålla.

Karin Lundqvist är pedagog på Regnbågen. Här låter hon Athena, Saga och Olivia leka framför fotografens kamera.
Karin Lundqvist är pedagog på Regnbågen. Här låter hon Athena, Saga och Olivia leka framför fotografens kamera. Foto: Joachim Lagercrantz

På skolan ser det också bra ut, men där har man hjälp av att många pendlar till Årjäng från närliggande kommuner.

– Många har flyttat härifrån och kanske jobbat på andra ställen, men senare valt att komma tillbaka hit även om man pendlar, säger den andra rektorn Sonja Sköld Emanuelsson.

Samtliga tror att de nya lokalerna kommer göra det lättare att rekrytera personal.

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunBostad och byggenByggnationDaniel SchützerFörskolan RegnbågenFörskolorHussein ZekiMay BjerklundNordmarkens skolaNyheterTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.