Här är de viktigaste frågorna för företagen 2021

Näringsliv | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Karolina Nilsson, ansvarig för utveckling och analys på Handelskammaren Värmland.
Foto: Tommy Andersson
Vilka frågor är viktigast för de värmländska företagen inför 2021? Det har Handelskammaren tagit reda på.

Sedan coronapandemins utbrott har Handelskammaren Värmlands medarbetare haft över 1300 samtal med sina medlemsföretag. Företagens svar har sammanställts i rapporter över hur de värmländska företagen mår. Nu presenteras den åttonde rapporten.

– Denna gång har vi flyttat fokus från nuläget till framtiden och tittar på vad företagen anser är viktigast inför 2021, utifrån deras respektive verksamheter och horisonter, säger Karolina Nilsson, ansvarig för utveckling och analys på Handelskammaren Värmland, i ett pressmeddelande.

Spretig bild

För många företag har 2020 trots allt varit ett bra år, sett till omsättning eller att man lyckats med en omställning, medan andra fortfarande har det väldigt tufft. Detta påverkar hur man ser på möjligheterna och utmaningarna inför 2021.

– Det blev dock snabbt tydligt för oss att de flesta företagen ändå står med samma frågeställningar, om än med lite olika perspektiv, säger Karolina Nilsson.

Sex teman

Följande sex teman har Handelskammarens medlemmar pekat ut som de viktigaste inför 2021: "ledarskap, hållbara medarbetare och mående", 
kompetensfrågan, "investeringsvilja, likviditet och vikten av fortsatta stöd", signaler om när samhället och gränserna öppnar igen, affärsutveckling och "attraktivitet och tillväxt".

Fokus på måendet

Efter ett tufft, coronapräglat 2020 svarar många att det viktigaste 2021 är att fokusera på medarbetarnas mående och motivation. Detta genom ledarskapet, förutsättningarna för distansarbete och trygga och säkra arbetsplatser. Man lyfter också fram vikten av strategier för att kunna planera sin bemanning utifrån medarbetares sjukdom men också vid vård av barn.

Att kunna lyfta blicken än mer och planera långsiktigt lyfts av många som mycket viktigt. Företagen önskar att Folkhälsomyndigheten och regeringen ger ett riktmärke om när samhället börjar öppna upp igen, kopplat till exempelvis event. Även gränsers öppnande i allmänhet och Norges i synnerhet pekas ut som centrala frågor.

Tappar kompetens

Kompetensfrågan har också stått i fokus under coronapandemin. Många företag riskerar att tappa värdefull kompetens om de behöver säga upp personal under en tillfällig men allvarlig nedgång. Nu pratar företagen om att man vill skapa utvecklingsmöjligheter för medarbetare genom utbildning, för att möta nya affärsmöjligheter efter den omställning som skett. Ett problem i sammanhanget som företagen lyfter är den kompetens som riskerar att under en period gå förlorad, då många unga hamnar utanför arbetsmarknaden på grund av corona.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.