Hoppa till huvudinnehållet

Efter beskedet – nya biljetter rasslar loss

Publicerad:
Björn Ling (bilden) och Johan Östling ger extraföreställningar på Scalateatern i Karlstad i december. Det står klart sedan publiktaket lyfts.
Björn Ling (bilden) och Johan Östling ger extraföreställningar på Scalateatern i Karlstad i december. Det står klart sedan publiktaket lyfts. Foto: Nathalie Forsström

Den 1 november lyfts publiktaket från 50 till 300 - då kan det rassla till i biljettkassorna.

I Karlstad innebär det bland annat nyinsatta shower med Johan och Björn, fler platser till en nytänkande dansföreställning på Spinneriet och även till Göran Samuelssons Flaksommar - som dessutom får byta till en större arena.

Beskedet om höjt publikantal var efterlängtat - även om det blev 300 och inte 500, som Folkhälsomyndigheten tidigare flaggat för.

Steget upp från 50 är ändå stort och Anders Dahl, chef på Scalateatern i Karlstad, är positiv.

– Det känns som en ljusning. Man får se det som första steget och hoppas att vi får öppna upp ännu mer längre fram, säger han.

Med nya maxtaket på 300 och avståndsreglerna om minst en meter mellan åskådarna går det in runt 165 personer i Scalateaterns salong.

Större arena

Så många platser kommer det nu att finnas när Göran Samuelsson den 8 november kommer med sin föreställning Flaksommar. Den föreställningen var inbokad på Arenan, som sålt ut 50 biljetter, men flyttas nu till den rymligare Scalateatern tack vare de nya reglerna. De nya biljetterna släpps på onsdag förmiddag.

Göran Samuelssons Flaksommar flyttas från Arenan till Scalateatern, som har rum för fler åskådare.
Göran Samuelssons Flaksommar flyttas från Arenan till Scalateatern, som har rum för fler åskådare. Foto: Magnus Carlsson

Anders Dahl avslöjar också att det sätts in extra föreställningar med Björn Ling och Johan Östling på Scalateatern. Värmländsk voodoo ges nu 11, 12, 18 och 19 december, också där med biljettsläpp på onsdag.

"Haft det jobbigt"

Båda dessa goda nyheter är konkreta följder av de nya reglerna.

– Det är väldigt positivt, framför allt att det börjar hända något åt rätt håll. Sedan får vi följa utvecklingen, säger Anders Dahl och påminner om att utvecklingen av pandemin också kommer att påverka fortsättningen.

Anders Dahl, Scalateatern, har fått nytt hopp och tror på en bättre framtid nu när större publik släpps in på kultur- och nöjesarrangemang igen.
Anders Dahl, Scalateatern, har fått nytt hopp och tror på en bättre framtid nu när större publik släpps in på kultur- och nöjesarrangemang igen. Foto: Lisa Olaison

Scalateatern har haft en tuff tid sedan coronan kom.

– Vi har varit inblandade i säkert 80-90 evenemangsflyttar - om det räcker. Några har flyttats två gånger. Det har varit intensivt men ändå svårt med intäkter. Vi har haft det jobbigt men nu har vi gott hopp för framtiden, säger Anders Dahl.

Det nya taket gäller från 1 november men hur fort kultur- och nöjeslivet rasslar igång i större skala igen återstår att se.

– Det är ju inte så att vi kommer att ha fem evenemang i veckan från 1 november, men vi jobbar vidare med alla till buds stående medel, säger han.

Fler får chansen

Wermlandsoperan uppgav efter beskedet att man nu släpper fler biljetter till sin vintersatsning Stjärnorna i baren.

Dansföreställningen Slick som ges på Spinneriet den 9 november är en av många föreställningar som nu kan ses av fler. Beskedet om höjt publiktak ledde till ett nytt biljettsläpp på måndagen.
Dansföreställningen Slick som ges på Spinneriet den 9 november är en av många föreställningar som nu kan ses av fler. Beskedet om höjt publiktak ledde till ett nytt biljettsläpp på måndagen. Foto: Andreas Nilsson

Också Riksteatern har ny vind i seglen. Under måndagen släpptes nya biljetter till Riksteaterns dansföreställning Slick. Den ges på Spinneriet i Karlstad den 9 november, med Sofia Södergård i huvudrollen som dragkingen Qarl Qunt som åker på världsturné, i "en dansföreställning som kommer ta dig med storm!" - enligt förhandsreklamen.

Karlstads riksteaterförening arrangerar och tittar just nu även över hur resten av höstens föreställningar påverkas av det höjda taket.

Nära serverkrasch

Runtom i länet är fler biljettsläpp att vänta - håll utkik.

Den som bespetsat sig på en resa till huvudstaden och en ny chans att få biljetter till Alex Schulmans Dramatenpremiär blir däremot snuvad på teaterkonfekten.

Alex Schulmans Dramatenpremiär kraschade nästan teaterns server, när biljetterna släpptes i våras.
Alex Schulmans Dramatenpremiär kraschade nästan teaterns server, när biljetterna släpptes i våras. Foto: Jacob Bengtsson

På Dramaten i Stockholm leder beskedet visserligen också till att fler släpps in i teatersalongerna, men det lyser ändå utsålt på alla föreställningar av Alex Schulmans pjäs Tröstrapporter med Krister Henriksson i huvudrollen.

Anledningen är att spelperioden skjutits upp från i våras, och det var slutsålt redan inför den först planerade premiären.

– Alla biljetter till Tröstrapporter kommer att erbjudas de som hade platser under våren. Den sålde då slut i ett nafs och kraschade nästan vår server, förklarar Lena Törner, pressansvarig.

"Det blir stor skillnad" - nya publiktaket välkomnas

Artikeltaggar

Alex SchulmanAnders DahlBesöksnäringBjörn LillelandCoronavirusetDansDramatenFolkhälsomyndighetenGöran SamuelssonJohan ÖstlingKändisarKarlstadKrister HenrikssonMusikNyheterPandemiScalateaternSpinnerietStockholmTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.