Bubbel från Byrån: Träffsäker vapenreglering?

Signerat
PUBLICERAD:
Det påstås att Otto von Bismarck, självaste järnkanslern, ska ha sagt att lagstiftning är som korvar – det är bättre att inte känna till hur de tillverkas.
Foto: AP arkiv
Byrån konstaterar att väljarna måste ha järnmagar för att smälta den detaljreglering som EU ägnar sig åt.

En äldre man förvarade ett obrukbart gevär från 1800-talet i sitt vapenskåp. Farligt! Tyckte hovrätten som dömde honom till dagsböter för vapenbrott. Men byrån tvivlar på domens nytta för säkerheten ute på gatorna.

När regeringen nu föreslår skärpta straff för vapenbrott så vill man särskilt komma åt vapen som ”hanterats i en miljö som gör att det kan komma till brottslig användning”. Lagrådet oroar sig för att formuleringen kan vara svår att tolka. Livrustkammaren och samtliga slott med salutkanoner instämmer.

Kommunalråd på väljarjakt

Regeringen måste sluta jaga jägarna. Det uppmanade det profilerade moderata kommunalrådet i Växjö, Oliver Rosengren, samma dag som älgjakten drog igång i södra Sverige.

Budskapet pangade han ut på sociala medier ackompanjerat med en bild på sig själv i lingonskogen, med vapen och allt. Som en riktig älgjägare. Byrån hoppas dock att Rosengren inte får några älgar i sikte, med den hagelbössan han håller i.

Korvstoppning à la EU

Det påstås att Otto von Bismarck, självaste järnkanslern, ska ha sagt att lagstiftning är som korvar – det är bättre att inte känna till hur de tillverkas. I Europaparlamentet är de dock inte lika kvackelmagade som Bismarck.

Där har det rasat en lagstiftningsprocess för öppen ridå om vad som får stoppas i korven. Går det an med spenat? Eller krävs kött? Byrån konstaterar att väljarna måste ha järnmagar för att smälta den detaljreglering som EU ägnar sig åt.

Snurrig politik för Södermalm

Det varnas för elbrist i Stockholm. Tur då att den rödgröna regeringen vill ta bort kommunernas veto mot vindkraftverk, konstaterar Byrån. Nu kan Miljöpartiet friskt projektera vindkraftverk i Riddarfjärden och på Söders höjder utan att lokala opinioner kan sätta käppar i hjulet.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.