Hoppa till huvudinnehållet

Så ska fler på landsbygden få fiber – "fantastiskt bra nyheter"

Publicerad:
Kravet på snabbt bredband ökar, både när det kommer till underhållning och hemmajobb. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu ska ännu fler på landsbygden få tillgång till fiber.

Karlstads el- och stadsnät har fått 17 miljoner kronor i stöd för att fortsätta bygga ut nätet i kommunen.

– Det är fantastiskt bra nyheter, säger stadsnätschefen Elin Bertilsson.

Pengarna kommer från Post- och telestyrelsen och öronmärks för utbyggnad på landsbygden.

– Vissa fastigheter är otroligt långt att nå. Med de här pengarna har vi möjlighet att komma längst, längst ut i kommunen, sa stadsnätschefen Elin Bertilsson när bolaget höll en pressträff under fredagen.

Pengarna i stödet riktas så att ett antal utpekade fastigheter, både permanenta bostäder och sommarstugor, på landsbygden ska kunna nås av fibernätet.

– Det är väldigt specificerat. Det är dryga 180 fastigheter, vi vet exakt vilka de är. De finns i hela kommunen, säger Elin Bertilsson.

Ungefär 20 procent av fastigheterna är sommarstugor.

Fler berörs

Pengarna är ett viktigt tillskott till utbyggnaden, som kommer att beröra många fler än de utpekade fastigheterna.

– Med pengarna kommer vi längre och längre ut och förutom de dryga 180 fastigheterna kan man naturligtvis ta alla fastigheter längs vägen. Det är fantastiska nyheter för Karlstads kommun.

Utöver de 17 miljonerna till Karlstads el- och stadsnät ger Post- och telestyrelsen ytterligare sju miljoner kronor i stöd till andra bredbandsprojekt i länet.

Stora pengar

– Det är ett välkommet tillskott för Värmlands fortsatta bredbandsutbyggnad, säger Erik Larsson, regional bredbandskoordinator på Region Värmland.

Han konstaterar att det handlar om stora pengar när fibernätet ska byggas ut för att nå alla i hela Värmland.

– Vi har gjort beräkningar för hela Värmland och om man skulle bygga fiber till alla byggnader så är investeringsbehovet, beroende på hur man räknar, någonstans mellan 1,8 miljarder och 3 miljarder, säger Erik Larsson.

Artikeltaggar

BredbandElin BertilssonKarlstads el- och stadsnätKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.