Bostadsbyggandet förväntas minska i Sverige under 2021 med 6 procent på grund av lägre investeringstakt.
I Karlstad ses dock ännu ingen avmattning, men i övriga länet skulle det behöva byggas mer.
– Vi har bostadsbrist i elva av 16 kommuner så behovet är stort.
Det säger Carin Hansdotter, branschansvarig för Värmland-Örebro på Byggföretagens Karlstadskontor.
I veckan kom branschorganisationens nya prognos för utvecklingen på byggsidan i landet.
Nästa år förväntas byggandet av nya bostäder sjunka med 6 procent. Även investeringarna i lokaler tros gå ner de kommande åren. Anläggssidan väntas dock växa i motsvarande grad.
I år beräknas 38 700 lägenheter och 9 000 småhus byggas och nästa år tros de siffrorna hamna på 36 000 respektive 9 500.
Högre takt i år
Ser man på byggandet i Värmlands län påbörjades det 762 nya bostäder 2017, 918 året därpå och 732 i fjol. I år ser den siffran ut att växa eftersom hela 484 nya bostäder påbörjades under det första kvartalet.
Jämfört med till exempel Dalarna är byggtakten något högre här.
– Det ser fortfarande ganska bra ut på byggsidan i länet utan större varsel och det kommer att tuffa på fram till nästa höst. Därefter är läget mer osäkert beroende på hur länge coronapandemin pågår.
Behöver byggas mer
– Men ett problem är att en väldigt stor andel av nyproduktionen sker i Karlstad. Det blir väldigt centrerat, även om vi ser en del andra satsningar, bland annat på Hammarö, i Hagfors och Filipstad, säger Carin Hansdotter.
– Det skulle dock behöva byggas betydligt mer eftersom det råder bostadsbrist i elva av 16 kommuner i länet, säger hon.
I Karlstad fortsätter däremot den höga byggtakten.
– Ja, vi ser inga tecken på avmattning. Vi räknar med att bevilja bygglov för en bit över 1 500 nya bostäder i år och det är rekord, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).
– Men det finns ett orosmoln, berättar byggbolagen och det är att de bankerna blir allt tuffare med att låna ut pengar till nyproduktioner.
– Bankerna kräver nu att en högre andel måste vara sålda eller uthyrda innan de de klartecken. Det är inte bra om bankerna ska strypa den ekonomiska utvecklingen.