Hoppa till huvudinnehållet

Ingen minskad byggtakt än i länet

Publicerad:
Det byggs fortfarande mycket i länet, framför allt i Karlstad. Här ses det gamla KF-området som nu förvandlas till en ny stadsdel.
Det byggs fortfarande mycket i länet, framför allt i Karlstad. Här ses det gamla KF-området som nu förvandlas till en ny stadsdel. Foto: Helena Karlsson

Bostadsbyggandet förväntas minska i Sverige under 2021 med 6 procent på grund av lägre investeringstakt.

I Karlstad ses dock ännu ingen avmattning, men i övriga länet skulle det behöva byggas mer.

– Vi har bostadsbrist i elva av 16 kommuner så behovet är stort.

Det säger Carin Hansdotter, branschansvarig för Värmland-Örebro på Byggföretagens Karlstadskontor.

I veckan kom branschorganisationens nya prognos för utvecklingen på byggsidan i landet.

Nästa år förväntas byggandet av nya bostäder sjunka med 6 procent. Även investeringarna i lokaler tros gå ner de kommande åren. Anläggssidan väntas dock växa i motsvarande grad.

I år beräknas 38 700 lägenheter och 9 000 småhus byggas och nästa år tros de siffrorna hamna på 36 000 respektive 9 500.

Högre takt i år

Ser man på byggandet i Värmlands län påbörjades det 762 nya bostäder 2017, 918 året därpå och 732 i fjol. I år ser den siffran ut att växa eftersom hela 484 nya bostäder påbörjades under det första kvartalet.

Jämfört med till exempel Dalarna är byggtakten något högre här.

– Det ser fortfarande ganska bra ut på byggsidan i länet utan större varsel och det kommer att tuffa på fram till nästa höst. Därefter är läget mer osäkert beroende på hur länge coronapandemin pågår.

Behöver byggas mer

– Men ett problem är att en väldigt stor andel av nyproduktionen sker i Karlstad. Det blir väldigt centrerat, även om vi ser en del andra satsningar, bland annat på Hammarö, i Hagfors och Filipstad, säger Carin Hansdotter.

– Det skulle dock behöva byggas betydligt mer eftersom det råder bostadsbrist i elva av 16 kommuner i länet, säger hon.

"Vi ser inga tecken på avmattning i byggtakten", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande i Karlstad Erik Nilsson (KD).
"Vi ser inga tecken på avmattning i byggtakten", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande i Karlstad Erik Nilsson (KD). Foto: Mikael Lindblom

I Karlstad fortsätter däremot den höga byggtakten.

– Ja, vi ser inga tecken på avmattning. Vi räknar med att bevilja bygglov för en bit över 1 500 nya bostäder i år och det är rekord, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

– Men det finns ett orosmoln, berättar byggbolagen och det är att de bankerna blir allt tuffare med att låna ut pengar till nyproduktioner.

– Bankerna kräver nu att en högre andel måste vara sålda eller uthyrda innan de de klartecken. Det är inte bra om bankerna ska strypa den ekonomiska utvecklingen.

Artikeltaggar

Bostad och byggenByggföretagenCarin Hansdotter Erik NilssonKarlstads kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.