Kina bestämmer inte över vare sig Taiwan eller NWT

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Taiwans ambassadör Vincent Yao på nationaldagsmottagningen.
Foto: Henrik L Barvå
Det kommunistiska Kina fortsätter sin offensiv mot alla meningsmotståndare, också i andra länder. Särskilt känslig är frågan om Taiwan, som regimen i Peking gör anspråk på.

Nyligen firade Taiwan, eller Republiken Kina som landet formellt heter, sin nationaldag. Presidenten Tsai Ing-wen sade i sitt tal i samband med firandet den 10 oktober bland annat att Taiwan vill spela en ökad roll internationellt och söka samarbeten med likasinnade länder med gemensamma värderingar. Man har inte råd att visa sig svag och göra eftergifter, sade hon också med udden riktad mot det allt mer aggressiva Fastlandskina.

Provokationerna från Kina har varit många. Militärt har man ökat närvaron i Taiwansundet, vilket fått Förenta Staterna, Taiwans starkaste allierade, att också öka sin närvaro för att avskräcka Kina från att hitta på några dumheter. Givet hur Kina slagit ned på Hongkong är farhågorna dessvärre berättigade.

Diplomatiskt är Kina också på offensiven, även om det tänjer på betydelsen av ordet "diplomatisk". Så gick till exempel en kinesisk representant som våldgästade Taiwans nationaldagsfirande i Fiji till fysiskt angrepp mot en taiwanesisk diplomat så att de senare fick åka till sjukhus.

Några sådana handgripligheter skedde inte när Taiwans representationskontor i Sverige den 7 oktober anordnade sitt firande. Firandet hålls sedan ett par år på Historiska museet sedan hotell Sheraton, där de varit tidigare, fallit till föga för påtryckningar från den kinesiska ambassaden. Jag var där tillsammans med 50 andra representanter för bland annat politik och media. Värt att notera var också närvaron av den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt. För bara några år sedan hade det varit politiskt omöjligt, men han är ju numera före detta och kan kosta på sig att visa sina sympatier.

President Tsai Ing-wen håller tal i Taipei på nationaldagen 10 oktober.
Foto: Chiang Ying-ying/AP

Det är det fler som gör numera, även om antalet länder som faktiskt erkänner Taiwan diplomatiskt är ständigt krympande. Mycket uppmärksammat blev besöken i Taiwan tidigare i år av den tjeckiska senatens ordförande Milos Vystrcil och den amerikanske hälsoministern Alex Azar. Det fick förstås Kina att gå i taket och slänga sig med diverse mer eller mindre uttalade hotelser.

Inte bara utländska myndigheter och politiker får utstå påhopp från Kina. Den 9 oktober publicerade NWT en debattartikel författad av Vincent Yao, chef för Taiwans representationskontor i Stockholm. Där uttryckte han en önskan om att Taiwan skulle få delta som ett mer jämbördig land i internationella organisationer som WHO och FN. Det gillades förstås inte av den kinesiska ambassaden i Stockholm.

NWT:s debattredaktion har mottagit ett brev där de uttrycker hur chockade och starkt missnöjda de är över vår publicering. Vi börjar bli vana. Det är inte första gången jag mottagit brev av den typen från ambassaden, när jag tidigare skrivit om Taiwan. Än en gång hävdar de att vi skulle inkräkta på Kinas suveränitet och bryta mot principen om "Ett Kina". Som om NWT vore en del av den svenska statsapparaten och inte en självständig tidning! Men vad vet en kommunistregim om yttrande- och tryckfrihet? Deras återkommande utfall blir ju bara löjliga.

Även andra opinionsbildare och tidningar, som Nerikes Allehanda härförleden, brukar bli utsatta. Något som uppmärksammades i en rapport från Utrikespolitiska institutet förra året.

Kina försöker ständigt ge sig på olika organisationer och föreningar för att delegitimera Taiwan. Allt från en brittiskbaserad naturorganisation som uteslöt en taiwanesisk fågelskyddsförening till en internationell organisation för kommunalt klimatsamarbete. I det senare fallet så handlade det om det Globala förbundet av borgmästare för klimat och energi, där också Karlstads kommun ingår. Plötsligt hade de sex ingående taiwanesiska städerna klassats som en del av Kina. Därmed riskerade hela organisationen och dess medlemmar att bli en del av den kinesiska propagandamaskinen. Taiwan fick med EU:s hjälp dock förbundet att backa.

Folkrepubliken Kina har sedan Xi Jinping blivit ledare verkligen gått på offensiven, men uppenbarligen har man ingen förståelse för hur mycket deras aggressivitet stöter bort. Det hårdnande greppet på Hongkong och folkförföljelserna av uigurer och tibetaner upprör också många. För att inte tala om det Wuhan-virus som ännu håller världen i ett järngrepp. Sammantaget gör detta att allt fler vaknar upp och ser Kina för vad det är – en hänsynslös diktatur. Och där Taiwan framstår som ett lysande motexempel på ett annat och demokratiskt Kina.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.