Hoppa till huvudinnehållet

Efter mobbningen – Keku gör karriär på Youtube

Publicerad:
Tobias Skogman är känd som Keku på Youtube där han har 145 000 prenumeranter.
Tobias Skogman är känd som Keku på Youtube där han har 145 000 prenumeranter. Foto: Frida Flodkvist

Det startade som ett sätt att hantera mobbningen på högstadiet. Nu har Tobias Skogman 145 000 prenumeranter på Youtube och lever på att spela spel och låtsas vara andra på Tinder.

I lägenheten på Sommaro i Karlstad har Tobias Skogman, 21, riggat en studio med mikrofon, belysning och ljudsystem. Ovanför de dubbla dataskärmarna sitter bilder från favoritmangaserien Dragon Ball Z och utanför fönstren bakom honom flyter Klarälven. Härifrån jobbar han som youtuber under namnet Keku.

– Jag har aldrig haft ett vanligt jobb, utan har suttit med det här i hela mitt liv. Jag säger helst inte vad jag jobbar med när folk frågar, för jag skäms lite. Jag tycker inte om idén om att jag sitter hemma och slappar och filmar mig själv. Det känns lite skumt. Idén om att ha ett ställe att åka till varje dag känns mer bekvämt, säger han.

Ovanför arbetsplatsen hänger bilder från mangaserien Dragon Ball Z.
Ovanför arbetsplatsen hänger bilder från mangaserien Dragon Ball Z. Foto: Frida Flodkvist

Ett tag testade han att hyra in sig på ett kontorshotell, men det blev en kort sejour.

– Jag fick så mycket skäll att jag var tvungen att åka därifrån. Jag var väldigt högljudd. Det satt ju folk i rummen intill och det var väl inte så ljudisolerat. Men jag försökte i alla fall, säger han och skrattar.

Många jobbar ju hemifrån nu. Är det så skumt?

– Nej, folk tycker ju inte att det är det. Det handlar om en dålig självbild som jag måste jobba på. Och det är därför jag inte arbetar så mycket som jag borde egentligen.

Ventilerade genom komedi

Tobias Skogman började lägga upp videoklipp på Youtube 2014. Från början som ett sätt att hantera mobbningen.

– Jag ville ha uppmärksamhet tror jag. Jag fick inte så mycket i högstadiet så jag fick lite bekräftelsebehov. Jag blev mobbad och det var en hemsk period. Jag blev utfryst och det var som psykisk misshandel. Jag skämtade om min mobbing och ventilerade genom komedi mer eller mindre. Jag kollade på när andra gjorde bort sig och gjorde jämförelser till saker som hänt mig. Folk skrattade och skrev att det hänt dem med och så fick jag kontakt med folk och tittare. Det blev min grej.

När klasskamraterna såg klippen skrattade de åt honom.

– Många gjorde narr av mig. När man är liten och går i högstadiet så orkar man inte tåla det. Men jag gav inte upp för det, och det är jag glad för. Nu i efterhand är det flera av mina gamla klasskamrater som kommit fram och bett om ursäkt. När man väl kommit över tröskeln går det att använda som bränsle. Man växer så himla mycket som person och får en helt ny livskraft.

"Jag har haft lätt för att få kontakt med andra människor som mår dåligt eller blir mobbade i skolan. Jag har alltid kunnat relatera genom mina videor, skämten jag gör och mitt content. Det tror jag är anledningen till att folk valt att kolla och prenumerera. Jag kan skämta och skoja bort den skada som skolan eller hemska föräldrar orsakar. De kan relatera till det och jag antar att det är skönt för de som tittar", säger Tobias Skogman.
"Jag har haft lätt för att få kontakt med andra människor som mår dåligt eller blir mobbade i skolan. Jag har alltid kunnat relatera genom mina videor, skämten jag gör och mitt content. Det tror jag är anledningen till att folk valt att kolla och prenumerera. Jag kan skämta och skoja bort den skada som skolan eller hemska föräldrar orsakar. De kan relatera till det och jag antar att det är skönt för de som tittar", säger Tobias Skogman. Foto: Frida Flodkvist

Moviestar Planet

I dag har Tobias Skogman 145 000 prenumeranter på Youtube. Det rasslade till rejält när han lade ut klipp från när han spelade ett Barbiespel 2016.

– Den fick fruktansvärt många visningar. Jag spelade bara ett enkelt flashspel på spela.se, ett dressup-spel där man sätter på Barbie kläder och cyklar. Skittråkigt, men det var tydligen jätteroligt när jag spelade.

Succén födde en idé om att testa Moviestar Planet. Spelet är som ett chattforum där man skapar sin egen karaktär som bland annat kan gå runt och spel och göra videos.

– Det var då allt exploderade. Så jag fortsatte lägga ut Moviestar Planet-grejer för det fick min kanal att växa så pass mycket. Folk älskade det, säger Tobias Skogman.

Igenkänd

Nu är han den största Moviestar Planet-youtubern i Sverige. Men klippen kan handla om allt från skräck till att låtsas vara någon annan på Tinder. Medelåldern bland Kekus prenumeranter ligger på 14-15 år och flest tittare finns i storstadsregionerna.

– Men det är många värmlänningar också, samt några i Norge och Finland. Vanligtvis får jag reaktioner från tittare en fredagskväll på Ica. De brukar ställa någon snabb fråga om andra youtubers och be att få ta bild.

Hur känns det att ha fans?

– I början var det inte så många som kollade, det var bara en rolig grej. Om jag gör något nu kan jag göra skillnad, och jag tycker inte om att ha den makten. Jag gillar inte att folk lyssnar och gör som jag säger för jag brukar alltid ha så dumma idéer. Det har hänt att jag skämtat och snackat skit om en kompis och då flyger folk dit och skriver skit till min kompis. Det är inte kul. Man måste begränsa sig ju mer man växer.

"Jag älskar när folk lyssnar på när jag pratar om grejer jag inte tycker om. Det är en sorts karaktär jag byggt upp. För även om jag älskar något så gillar jag att trycka ner lite på det för att det är roligt. Det är roligt att trampa lite på tårna och springa därifrån", säger Tobias Skogman om sitt alterego Keku.
"Jag älskar när folk lyssnar på när jag pratar om grejer jag inte tycker om. Det är en sorts karaktär jag byggt upp. För även om jag älskar något så gillar jag att trycka ner lite på det för att det är roligt. Det är roligt att trampa lite på tårna och springa därifrån", säger Tobias Skogman om sitt alterego Keku. Foto: Frida Flodkvist

"Höll på att spy"

Den senaste videon Tobias Skogman lade ut bryter den skämtsamma trenden. Där berättar han om sina upplevelser av spelappen Wordfeud.

– Det finns en chattfunktion i spelet som används av äckliga gubbar i helt fel syfte. De verkar se det som en dejtingsida av någon anledning. Det finns ingen åldersgräns, som på vanliga dejtingappar. Här är det barn och allt möjligt. De bara hugger in och det är jätteäckligt. Jag rös när jag läste konversationerna och höll på att spy när jag skrev manus.

Så istället för att göra som han tänkt från början och skämta om det bestämde han sig för att göra en mer dokumentär video. I skrivande stund har den drygt 55 000 visningar och 450 kommentarer.

Betalt per tusen visningar

Affärsmässigt är det visningarna som avgör hur mycket han får i lön. Ju fler videos han producerar desto större chans har han att tjäna pengar.

– Det finns ingen siffra som säger hur mycket man tjänar eller drar in. Man får betalt per tusen visningar och summan ändras varje dag, så det finns inga garantier. Det suger, säger Tobias Skogman.

Keku-videon som klickats mest handlar om mördarclowner och har 859 000 visningar. Vanligtvis brukar visningarna landa på mellan 30 000 och 50 000 per video. Reklamslingan som visas innan genererar pengar. Liksom eventuella samarbeten.

– Jag har inte haft det superlätt när det kommer till samarbeten. Jag vill göra det på mitt sätt. Företag brukar skriva till mig och vill samarbeta. Det har hänt att jag tackat ja och gjort min bit, men när jag skickat in det har de nekat och sagt att det inte var vad de tänkte sig. Ändå skrev de i mejlet från början att "gör det på ditt sätt, det är du som känner dina följare". Det är jätteskumt. Det blir mycket dubbelmoral. Jag hatar det. Jag gör en massa jobb i onödan.

Storheten på Youtube spiller över på Instagram. Där har Keku över 40 000 följare trots att han bara gjort 28 inlägg sedan starten 2017. "Jag förstår inte hur jag kom upp i den siffran när jag inte är så personlig av mig. Jag gillar inte att lägga ut grejer om mig själv på internet", säger Tobias Skogman.
Storheten på Youtube spiller över på Instagram. Där har Keku över 40 000 följare trots att han bara gjort 28 inlägg sedan starten 2017. "Jag förstår inte hur jag kom upp i den siffran när jag inte är så personlig av mig. Jag gillar inte att lägga ut grejer om mig själv på internet", säger Tobias Skogman. Foto: Frida Flodkvist

Nätverk

Förr var Tobias Skogman en del av ett nätverk på Youtube. Genom nätverket skulle han få hjälp med samarbeten, men när det inte gav så mycket valde han nyligen att starta en egen firma efter att ha blivit tipsad om det av en kompis som också driver eget.

– Youtube-nätverken lovar en massa som de inte håller. De får intäkterna först och skattar åt en innan de ger betalar oss kreatörer. De tar en procentsumma på omkring 20 procent. Det är det inte värt, tycker jag. Och då får jag köpa in alla prylar privat. Nu kan jag köpa in utrustning som telefoner, datordelar, stativ, kameror, mikrofoner och belysning på företaget och jag behöver inte betala någon för att sköta grejer.

Planen är att snart börja sälja merchandise i form av kepsar.

– Till sommaren tänkte jag släppa en kollektion med en t-shirt och mjukisshorts som ska passa ihop. Så man får en Keku-outfit. Inte helt dumt, säger han med ett leende.

Dörrkarm i Kina

Tidigare har Tobias Skogman haft som mål att nå 100 000 prenumeranter. Nu när det är uppnått kör han på så länge det funkar och är kul. Planen och målet framöver är att lägga ut tre videos i veckan.

– Nu har det blivit max en i månaden, om ens det. Jag är dålig på att slänga ut grejer. Jag får sluta tänka så mycket. Det måste vara perfekt och bättre än allt annat, men det kan inte alltid vara det. Men man får inte vara rädd för att det ska bli dåligt. Det blir ju inget alls om man inte gör det. Jag ska försöka trycka in det i huvudet på mig själv.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att komma på idéer och brainstorma med sig själv. Det är en skön känsla när man kommit på något riktigt bra. Och det är väldigt kul att redigera. Jag blir helt inne i det och kan inte sluta. Jag sitter tills jag är klar, även om det tar tio timmar. Det är skönt att kunna styra sina egna tider.

Var kommer namnet Keku ifrån?

– Jag tror det är någon sorts dörrkarm i Kina. Men det är inte där det kommer ifrån. Jag fick det från registreringsskyltar på bilar. Jag satt och slog ihop ord när jag var yngre. Det betyder ingenting.

Är du youtuber om tio år?

– Nej, det tror jag inte. Jag har absolut ingen aning om vad jag gör då, men jag hade gärna blivit programledare. Jag älskar kameror och tv och Youtube-grejen. Men jag tror inte jag sitter med Youtube-videos när jag är 32. Det märks.

Artikeltaggar

ArbeteDistansarbeteHammaröHumorInstagramKarlstadMobbningNäringslivTinderYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.