Hoppa till huvudinnehållet

Activated på topp igen

Publicerad:
Activated och Carl Johan Jepson segerdefilerar. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Förra året vann Activated både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet.

I år har det gått lite trögare men nu är hon tillbaka i toppform och vann V75-3 på ett nytt banrekord i Örebro.

– I dag var det skillnad på henne, det märktes redan i provstarten, sa Carl Johan Jepson.

I försöket till Diamantstoet stod Activated tillsammans med Tessy d'Ete med dubbla tillägg men det var de två som gjorde upp om segern.

Från sjunde par utvändigt fick Activated bra draghjälp av Quarcia under slutvarvet och attacken sattes in när hästarna svängde in på upploppet. Activated kopplade snabbt greppet och svarade Tessy d'Ete, som smugit med i rygg, med säker marginal. Vinnartiden blev 12,6/2 180 meter, ett nytt banrekord för femåriga och äldre ston över medeldistans med voltstart.

– Jag ville att vi skulle komma före Tessy d'Ete från start och det lyckades vilket jag tror var loppavgörande. Det är två riktigt bra hästar och jag förstod att det skulle stå mellan oss trots att det var några bra hästar till med i loppet. Vi hade ett magiskt fjolår tillsammans men i år har det gått lite grus i maskineriet. I dag var det skillnad på henne, det märktes redan i provstarten. Jag tror att Activated kommer att få en fin vinter, sa Jepson.

Värmländska framgångar

Det var gott om värmländska framgångar i V75-omgången.

I V75-2 blåste Frode Larsens Bianca Sisa till ledningen trots ett spår åtta bakom startbilen tillsammans med Marcus Lillius. I den positionen fick hon först press av en het Mission Beach och när hon galopperade i den andra kurvan var loppets favorit Kantens Rose i stället framme på utsidan.

Bianca Sisa har visat toppform på slutet och hon gav Kantens Rose en rejäl match men fick ge sig den sista biten som knappt slagen. Bianca Sisa travade det nya rekordet 11,9 över kort distans.

I V75-4 blev det en andraplats för Jonas Moberg med Livi Oboy. De var snabbast den första biten men efter den första kurvan tvingades Moberg att släppa till Örjan Kihlström bakom streckfavoriten Prime Lini. In på upploppet fick Livi Oboy fritt fram och avslutade bra men kunde inte gå i riktig närkamp med Prime Lini.

Fyra gånger Nurmos

Det var en av hela fyra tränarvinster för Timo Nurmos på V75.

V75-inledningen bjöd på stor dramatik. Trots ett andraspår i volten tog Payet ledningen och på sin utsida fick han snabbt Van Gogh Z.S. Dessa två duellerade under loppet och såg ut att göra upp om segern, men kort före mål kom favoriten Cab Lane farande längst ut i banan och hann fram med knapp marginal.

Seismic Wave var klar favorit i Silverdivisionen och trots ett bakspår över kort distans blev det en lätt seger. Från tredje par utvändigt kom det en hastig attack på den sista långsidan och Seismic Wave avgjorde hur enkelt som helst på snygga 10,5/1 609 meter.

– Seismic Wave är en väldigt bra häst som har varit fantastiskt bra länge nu. Han är snart uppe i Gulddivisionen och kommer att hävda sig bra där också, sa Örjan Kihlström.

Han vann sedan den sjätte avdelningen från spets med omgångens störste favorit Västerbo Pokerface.

V75-omgångens avslutade med Express Gaxes lopp, Gulddivisionen, och här visade Zarenne Fas hur bra han är när han efter draghjälp från fjärde par utvändigt spurtade till en lätt seger.

Innan V75 kördes tvååringsloppet Svampen och det vanns av Joakim Elfving-tränade Mi Ma Ohrtus efter ett imponerade slutvarv tillsammans med Rikard N Skoglund.

Artikeltaggar

Carl Johan JepsonJonas MobergÖrebroÖrjan KihlströmTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.