Hoppa till huvudinnehållet

Centerpolitiker besökte hotade dammen i Rinn

Publicerad:
Daniel Bäckström, Anna Melin Nyström och Jens Östergren, centerpartister, tillsammans med Curt Nilsson, längst till höger.
Daniel Bäckström, Anna Melin Nyström och Jens Östergren, centerpartister, tillsammans med Curt Nilsson, längst till höger. Foto: Morgan Bäckvall

Dammen i Rinn är en av de första i Värmland som står inför ett beslut om utrivning. Detta oroar Badasjöarnas intresseförening, som under torsdagseftermiddagen kallade till möte med politiker. Däribland riksdagsmannen Daniel Bäckström (C).

Ett 20-tal personer hade kommit till dammen i Rinn när Badasjöarnas intresseförening kallade till träff med politiker.

I Rinns Folkets hus blev det senare samling för information och frågor.

De vill rädda dammen i Rinn - kallar till möte med politikerFöreningen räddar dammen och Badasjöarna

Dammen i Rinn är hotad, men Fortum har hos Mark- och miljödomstolen lämnat in en ansökan om att Badasjöarnas intresseförening kan få överta ansvaret för dammen.

Men yttranden av länsstyrelsen, Kammarkollegiet och Älvräddarna gör föreningen orolig om framtiden för dammen.

Lasse Jansson framför Daniel Bäckström (C), riksdagsman, Jens Östergren (C), regionfullmäktige och Anna Melin Nyström (C), kommunfullmäktige Torsby.
Lasse Jansson framför Daniel Bäckström (C), riksdagsman, Jens Östergren (C), regionfullmäktige och Anna Melin Nyström (C), kommunfullmäktige Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

På mötet i Folkets hus var det föreningens representanter, Lasse Jansson som inledde, tillsammans med Ove Johansson och Curt Nilsson.

– Det är över 100 fastigheter som det gäller runt omkring Badasjöarna här. Så det berör ganska många, bland annat turister, tyskar, holländare och norrmän, säger Ove Johansson.

– Jag sitter i försvarsutskottet. Vi har hela skogsbrandsproblematiken på oss. Det har vi diskuterat mycket. Även i totalförsvarsplanering har småskaliga dammar en väldigt viktig betydelse. Det går att se problemet på många sätt, så att man får helhetsperspektiv. För det är när det inte blir helhet som det kan bli snett, säger Daniel Bäckström.

Och tillägger att dammfrågorna diskuteras mycket på Värmlandsbänken i Riksdagen.

– Det här är även en kulturhistorisk fråga. Det finns så många perspektiv, säger Anna Melin Nyström.

Artikeltaggar

Anna Melin NyströmDaniel BäckströmJens ÖstergrenNyheterRinnTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.