Hoppa till huvudinnehållet

Bedragerska tigger pengar i kvinnojourens namn: "Så fruktansvärt lågt"

Publicerad:
Alla kvinnors hus jobbar för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Nu försöker en kvinna lura till sig pengar i föreningens namn, berättar verksamhetschefen Gunsan Lundqvist-Karlsson.
Alla kvinnors hus jobbar för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Nu försöker en kvinna lura till sig pengar i föreningens namn, berättar verksamhetschefen Gunsan Lundqvist-Karlsson. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / NWT

Kvinnan har vänt sig både till företag och en församling för att få loss pengar till ett skyddat boende i Alla kvinnors hus namn.

Problemet? Hon har ingenting med den ideella föreningen att göra.

– Det här är så fruktansvärt lågt, säger Gunsan Lundqvist-Karlsson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus i Karlstad.

De senaste dagarna har föreningen kontaktats både av ett välkänt värmländskt företag och en församling, som i sin tur blivit kontaktade av kvinnan.

Där har hon på olika sätt försökt komma över pengar som ska gå till ett skyddat boende i Alla kvinnors hus namn.

– Hon antyder att hon är anställd av oss, men det stämmer inte. Hon har ingenting med oss att göra, säger Gunsan Lundqvist-Karlsson.

"Varningsklockor"

I fallet med företaget beskriver kvinnan att det hemliga boendet ska finansieras av sponsorer. Men då en sponsor plötsligt hoppat av var det bråttom att hitta nya.

– Just att det är bråttom får alla varningsklockor att ringa. Det var nog därför företaget valde att kontakta oss och ställa frågor om det här.

– Nu har vi fått kännedom om två händelser, men tyvärr känner jag att det finns risk att hon vänt sig till flera andra också, som kanske redan skänkt pengar.

Vad tänker du om att ert namn utnyttjas på det här sättet?

– Det är så fruktansvärt lågt, säger Gunsan Lundqvist-Karlsson.

– Vi har funnits sedan 1982 och i nästan 40 år har det funnits ideella krafter som slitit hårt för att rädda kvinnor från våld. Att någon utnyttjar vårt namn... bara att tänka på det gör att det krampar i magen.

Tidigare dömd

Den utpekade kvinnan har tidigare ansökt om att bli volontär i Alla kvinnors hus. Men då fick hon nej av flera anledningar.

Hon är i 55-årsåldern och tidigare dömd för brott. 2018 dömdes hon till villkorlig dom och samhällstjänst för ett grovt utpressningsförsök.

Enligt domen hade hon pressat en annan kvinna på pengar efter att ha fått nej på en förfrågan om att låna en större summa pengar.

Om brottsoffret inte ändrade sig skulle Hells Angels döda eller skada hennes familj. "Du väljer vad familjen är värd", skrev kvinnan i ett av flera sms till målsägaren.

Den nu aktuella brottsligheten är polisanmäld som försök till bedrägeri. Det bekräftas av polisen.

– Ärendet ligger hos en förundersökningsledare, säger Lars Hedelin, pressinformatör vid polisen.

Artikeltaggar

Alla Kvinnors HusBrottBrott & blåljusförsök till bedrägeriKarlstadKvinnojourenPolisanmälanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.