Stopp för ny storskalig elproduktion i Ellevios nät

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kapacitetsbrist i elnäten har fram till idag framför allt varit ett problem i storstäderna. Nu har samma problematik nått även Värmland. Fast den här gången handlar det inte om att elanvändningen ökar – utan i stället elproduktionen.
Foto: Stena Renewable
Elnätsföretaget Ellevio tvingas säga nej till all ny storskalig elproduktion i Värmland. Det är följden av ett besked från stamnätsägaren Svenska kraftnät, berättar Ellevio i ett pressmeddelande.
Orsaken är kapacitetsbrist i elnätet.

Svenska kraftnät har meddelat att de inte kan ta emot mer storskalig elproduktion i Värmland. Det berör framför allt vind- och solparker. Stoppet för ny elproduktion gäller från och med 1 oktober 2020 och tills vidare. De projekt som är under byggnation påverkas inte av beslutet.

– I början av juli fick Ellevio besked från stamnätsägaren Svenska kraftnät att det inte går att koppla in mer elproduktion till stamnätet i Värmland. Stamnätet har nått sin maxkapacitet, och förstärkningar kommer inte kunna vara på plats förrän tidigast 2030, enligt Svenska kraftnät. Sedan dess har ett arbete pågått för att förstå hur situationen påverkar kunder och regionen och sedan kontakta dem som berörs, skriver Ellevio i pressmeddelandet.

Tomas Brunzell, elnätschef på Ellevio i Mellansverige, säger att det här är inte är något roligt besked att förmedla till sol- och vindkraftsföretag med planer i Värmland.

– Elnätet ska vara en möjliggörare för omställningen till ett fossilfritt samhälle, inte tvärtom, säger han.

Tittar på lösningar

Beslutet rör all ny elproduktion över 1 MW, och påverkar alltså inte värmlänningarnas möjligheter att sätta upp solpaneler på sina hustak.

Flera större vind- och solprojekt ligger i startgroparna, men får nu alltså pausas.

Hur långt produktionsstoppet kan bli är inte helt klart.

– Då kapacitetsbristen finns i stamnätet och inte i Ellevios elnät är det inte vi som primärt kan lösa den här utmaningen. Däremot kommer vi naturligtvis att göra det vi kan inom vårt mandat, säger Tomas Brunzell.

Ellevio ser allvarligt på situationen, men vill hitta lösningar betonar man i pressmeddelandet.

– Ingen hade kunnat förutse den enormt snabba utvecklingen inom framförallt vindkraften. För bara tio år sedan var en normal anslutning av en vindkraftspark på 10–30 MW. I dag får vi intresseanmälningar på 100–300 MW. Det ställer naturligtvis helt andra krav på elnäten, säger Tomas Brunzell.

Investeringsbehov

– Det visar på en situation som vi belyst många gånger; att det finns enormt stora investeringsbehov i vårt svenska elnät. Dels i stamnätet, där de största flaskhalsarna finns, men också i de regionala och lokala näten. Det är av stor vikt att dialogen mellan branschen och politiken fortsätter och att vi tillsammans hittar sätt att stimulera investeringar i ett läge där de behövs mer än någonsin.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.