Löfven kan sitta tryggt

Ledare
PUBLICERAD:
Förenade med eller utan Jöken – Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C).
Foto: Pontus Lundahl/TT
Stefan Löfven (S) kan ta det lugnt. Trots hårda och diametralt olika ord från Vänsterpartiet å ena sidan och Centern och Liberalerna å den andra så kan han se fram emot att fortsatt bekläda statsministerämbetet.

Han kommer inte att tvingas bort i en misstroendeförklaring, men han kommer heller inte att få se januariöverenskommelsen brytas. Det kommer inte heller att bli några större förändringar av arbetsrätten. Sådana är de politiska realiteterna där Socialdemokraterna sitter med trumf på hand.

Just nu tillämpas framgångsrikt operation fördröjning. Efter det att Las-förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv strandade för andra gången uppmanar Löfven alla att ta det lite lugnt. Den utredning han själv totalsågade redan i somras när den kom är ute på remiss till bortåt 57 instanser till den 26 oktober. Därefter måste man ha god tid att läsa igenom dessa och analysera svaren. Det låter ju som minst till årsskiftet.

Löfven är väl medveten om att ju längre tiden går desto mindre benägna är de andra partierna på att agera så att det blir en regeringskris som ytterst skulle medföra ett extraval. För med eller utan extraval så kommer det ordinarie valet att hållas 2022, och dit är det nu inte ens två år. Ett extraval skulle inte heller lösa några större knutar. Men hotet om ett extraval är ett stickspår. Det finns nämligen alternativ som ändå innebär att Löfven kan sitta kvar.

Om det nu mot all förmodan skulle bli en misstroendeförklaring, eller om Jöken skulle falla, eller rent av om Miljöpartiet skulle börja konstra om migrationen, så är det ändå så att Löfven skulle komma tillbaka, denna gång kanske rent av i ensamt S-majestät. Även utan Jöken så är det omöjligt att se att inte C och L ändå skulle släppa fram Löfven. Så hårt har de bundit sig vid S och så hårt har de tagit beröringsskräcken för Sverigedemokraterna att de målat in sig i ett hörn.

De är inte ens några vågmästare, eftersom för att du skall kunna vara en verklig tunga på vågen så måste du vara beredd och göra det trovärdigt att du kan göra upp med än den ena och än den andra sidan. Löfven vet att C och L aldrig skulle göra upp högerut i en så viktig sak som regeringsfrågan, inte efter alla oförsonliga ord i samband med den utdragna regeringsbildningen.

Det finns förvisso en liten chans att L skulle lämna januarisamarbetet och partiledaren Nyamko Sabuni hotar med att Las-utredningen måste genomföras fullt ut. Men det är ett tomt hot. Dels har hon inte, som Expressen skriver (18/10), sitt parti med sig. På liberalt vis är de kluvna. Dels så spelar det ingen roll för mandaten räcker ändå till för Löfven. Och även om L skulle lämna Jöken är det svårt att se att de aktivt skulle rösta mot Löfven. Det krävs nämligen 175 aktiva nej-röster för en avsättning, men omvänt kan en statsminister utses utan med färre röster än så.

Det innebär att C och L kommer att vika ned sig och S får som de vill – fortsatt makt och utan ny Las.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.