Historiskt när Nordic Paper ringde i börsklockan

Publicerad:
Nordic papers vd Anita Sjölander och ekonomichef Niclas Eriksson ringde i klockan för att öppna torsdagens börshandel. Konfetti, applåder och högtidliga tal ramade in händelsen. Foto: Lisa Olaison

Nu är börsklockan slagen för Nordic paper. Det skedde inte som vanligt på Nasdaqbörsen i Stockholm utan på Värmlands museum i Karlstad.

Den historiska händelsen firades med landshövdingetal och glitterregn på torsdagsmorgonen.

Nordic paper, stor pappertillverkare med fabriker i bland annat Bäckhammar, Säffle och Åmotfors och med kunder i cirka 70 länder, har förberett börsintroduktionen under en längre tid. När det var dags att ringa i börsklockan som signalerar att handeln med aktier i bolaget startar fick man göra det på hemmaplan, på grund av coronarestriktioner på Nasdaq i Stockholm. Men det gjorde sannolikt ceremonin bara ännu festligare. Talarna, styrelseordföranden Per Bjurbom, vd Anita Sjölander och landshövding Georg Andrén gjorde en stor poäng av att bolaget får fira det historiska ögonblicket i Värmland, där bolaget verkar och där man hämtar sin viktigaste råvara, skogen.

Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq, höll i presentationen på museet och ledde den spännande nedräkningen innan klockan slog kl 09:00.
Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq, höll i presentationen på museet och ledde den spännande nedräkningen innan klockan slog kl 09:00. Foto: Lisa Olaison

Landshövdingen skickade i sitt tal en passning till Handelsekonomen Kjell A. Nordström som i ett känt uttalande för några år sedan gjorde spaningen att Värmland skulle bli en "skräpyta". Värmland kommer enligt honom inte att ha någon större ekonomisk aktivitet i framtiden, ingen shopping, ingen underhållning, inget universitet - bara skog.

– Här finns allt han nämnde, så han fick bara ett rätt - här finns skog, sa Andrén.

Skogen är central för Nordic paper och för hela Värmlands tillväxt i en miljömedveten värld där biomaterial blir allt viktigare.

– Vi ser fram emot att fler internationella bolag med säte i Karlstad kommer till Nasdaqbörsen, sa Georg Andrén.

Kinesiska ägare

Nordic paper hade tidigare kinesiska ägare, Shanying International Holding Co Ltd. Bolaget kvarstår som minoritetsägare, men en majoritet av Nordic papers aktier handlas från och med torsdagen på en av Nasdaq Stockholms huvudlistor, mid cap.

Nedräkningen till börsringningen leddes av Nasdaqs europeiska noteringschef Adam Kostyal som sa att det är ett bra läge för köpare i Nordic paper.

När vd Anita Sjölander och ekonomichef Niclas Eriksson ringde i klockan så högljutt att det hördes ända till Stockholm via länk, så började bolagets kurvor ticka på skärmen. Nu börjar bolagets resa på börsen.

Normalt sett sker en börsintroduktion på Nasdaq Stockholm, där bolaget öppnar upp börsen genom att ringa i klockan. Den här gången ringde man i klockan på Värmlands museum.
Normalt sett sker en börsintroduktion på Nasdaq Stockholm, där bolaget öppnar upp börsen genom att ringa i klockan. Den här gången ringde man i klockan på Värmlands museum. Foto: Lisa Olaison

Vad innebär då det här för företaget?

– Det är en kvalitetsstämpel på oss, vi blir sedda som ett företag som har uppnått kraven för att finnas noterade på börsen. Det gör oss mer synliga och gör att vi kan nå fler kunder, säger vd Anita Sjölander.

Hon ser inga nackdelar med att det kommer in nya ägare.

– Jag ser inga direkta orosmoln. Vi ska fortsätta göra det vi har varit bra på, det kommer att fortsätta bygga ett starkt Nordic paper.

Finns det en risk på börsen att ägarna ser mer till nästa kvartalsrapport och att man tappar det långsiktiga perspektivet?

– Nordic paper som företag har funnits mer än 100 år. Vår affärsidé är stabil, vi har levererat stabila resultat kvartal till kvartal. Jag tror att de som vill vara del av Nordic paper ser den långsiktiga stabiliteten och vill vara med på vår fortsatta resa att vara ett företag som fortsätter att leverera.

– Vi ser fram emot att fortsätta utveckla företaget tillsammans med ägarna och förvalta deras förtroende.

Artikeltaggar

ÅmotforsAnita SjölanderBäckhammarGeorg AndrénKarlstadNäringslivNordic PaperPappersindustriSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare