Hoppa till huvudinnehållet

Ensam hemma – ökad risk att utveckla alkoholberoende

Publicerad:
"Att arbeta hemifrån föder inte alkoholism, men det kan få den att blomma ut", säger Bosse Belmén, beroendeterapeut i Karlstad.
"Att arbeta hemifrån föder inte alkoholism, men det kan få den att blomma ut", säger Bosse Belmén, beroendeterapeut i Karlstad. Foto: Anna-Karin Worland

– Att arbeta hemifrån föder inte alkoholism, men det kan få den att blomma ut. Ett riskbruk kan snabbare övergå i ett beroende när vi inte längre är på arbetsplatsen.

Det säger Bosse Belmén, beroendeterapeut i Karlstad. Och han talar av egen erfarenhet.

Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljö och rehabilitering kvarstår även när många arbetar hemifrån till följd av pandemin. Ergonomin löser många med att se till att medarbetaren har lämplig stol, bord och skärm också på hemmaplan och genom att påminna om pausövningar. Att se till den psykosociala hälsan hos de medarbetare som arbetar hemma kan vara en större utmaning.

Kontrollfunktion

Bosse Belmén, 64, är beroendeterapeut och nykter alkoholist. Sedan 19 år tillbaka driver han företaget BoBe Rehab efter utbildning till alkohol- och drogterapeut vid Jellinekinstitutet. För honom accelererade drickandet när han i januari 1998 blev sjukskriven.

– När jag inte längre åkte till jobbet fanns inte samma kontrollfunktion. Efter fyra månaders sjukskrivning hade drickandet ökat till en nivå som fick mig att be om hjälp, säger han.

Det är ovanligt att den som är beroende själv kommer till insikt och ber om hjälp. Men Bosse Belmén var en av de som faktiskt gjorde det.

– Jag kontaktade min arbetsgivare och sa att jag ville ha hjälp. Lyckligtvis hade min arbetsgivare en beroendepolicy med tillhörande rutiner och jag fick komma på behandling. Det blev början på mitt tillfrisknande, berättar han.

17 procent i riskbruk

Bosse Belmén använder sig av ”riskbrukspilen” för att förklara.

– Det stora flertalet, ungefär åtta av tio vuxna svenskar, dricker alkohol med måtta och utan negativa konsekvenser. Det kallas normalt bruk. Men ungefär 17 procent av befolkningen har ett riskbruk. De dricker så mycket att de riskerar ta fysisk, psykisk eller social skada. Den som är i ett riskbruk och inte förmår bryta sina vanor riskerar att utveckla ett alkoholberoende, säger han.

Det hela kan påskyndas av omständigheter som att arbeta eller studera på hemmaplan och vid pension.

– Helt enkelt för att det är mindre risk att bli påkommen om man är ensam hemma. Alkohol är vår mest dödliga drog och minst 300 000 svenskar är alkoholberoende.

Bosse Belmén har ritat upp riskbrukspilen.
Bosse Belmén har ritat upp riskbrukspilen. Foto: Anna-Karin Worland

”Tuff kärlek”

I vanliga fall kan medarbetarens upprepade korttidsfrånvaro eller det faktum att hen luktar alkohol på jobbet vara en första signal för att agera som arbetsgivare.

Hur kan chefen se signalerna när medarbetaren jobbar hemifrån?

– Genom att vara uppmärksam på avvikande beteende. Det kan vara mejl som skickas sent på kvällen eller natten eller där personen uttrycker sig på ett sätt som inte känns igen. I telefonsamtal kan du höra på rösten om någon verkar påverkad. Har du som chef en magkänsla om att något inte står rätt till kan du, om beroendepolicyn stödjer det, åka hem till din medarbetare på arbetstid eftersom hemmet nu är arbetsplatsen, säger Bosse Belmén.

Att våga fråga tycker de flesta – chefer, kollegor och medmänniskor – är svårt även i normala fall.

– Jag kallar det ”tuff kärlek”. Att våga fråga är att bry sig om. Inte minst i dessa tider när många är ensamma. Förklara vad du har uppmärksammat, att du är orolig och att du vill hjälpa till om det faktiskt finns en problematik. Men du behöver inte ställa diagnos eller ha lösningen. Då finns företagshälsan som stöd, förklarar han.

Behandling

Som beroendeterapeut arbetar han på uppdrag av flera företagshälsor i Värmland och han tar även emot personer som hör av sig privat för att få hjälp. Företagshälsan gör en första utredning avseende alkoholintag. Sedan träffar Bosse Belmén medarbetaren och gör en djupare screening för att fastställa om personen är alkoholberoende. Om så är fallet och om parterna blir överens om en behandling skrivs en behandlingsöverenskommelse.

– Jag arbetar utifrån tolvstegsprogrammets filosofi där man ser alkoholism som en kronisk sjukdom. Mitt mål är att få människor att förstå och komma till insikt om sin problematik för att slutligen acceptera och kunna jobba vidare mot tillfrisknande. Andra beroenden jag arbetar med är narkotika, spel och medberoende.

Han träffar personen en till två gånger i veckan initialt och sedan lite mindre frekvent under ett år.

– Min och min klients avsikt ska vara att hen ska bli helt nykter och inte dricka igen. Jag jobbar inte med minskat drickande som mål. I en tid då många är ensamma hemma behöver vi alla hjälpas åt och våga bry oss om varandra, säger Bosse Belmén.

Artikeltaggar

AlkoholismArbeteKarlstadMissbrukVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.