Hoppa till huvudinnehållet

Nu väntar inflyttning i det nya höghuset på Orrholmen

Publicerad:
Utsikten från det översta planet i det nya 17-våningshuset på Orrholmen i Karlstad är storslagen med vyer över hela stan och ut över Vänern, konstaterar Karlstadhus vd Janne Gustafsson.
Utsikten från det översta planet i det nya 17-våningshuset på Orrholmen i Karlstad är storslagen med vyer över hela stan och ut över Vänern, konstaterar Karlstadhus vd Janne Gustafsson. Foto: Helena Karlsson

Efter 2,5 års byggtid står det nya 17-våningshuset med 45 lägenheter och ett vårdboende på Orrholmen färdigt.

Utsikten från toppen sträcker sig över hela Karlstad och Vänern.

– Nästa vecka börjar inflyttningen och det är en månad tidigare än planerat.

Karlstadhus vd Janne Gustafsson visar runt i det nya höghuset Fören 1 på Orrholmen. På den 17-våningen, 54 meter över marken, är utsikten imponerande.

– Ja, här ser man från Kronoparken till Gruvön, Vänern, hela centrala stan och bortåt Kil.

Totalt består det nya flerbostadshuset av 45 bostadsrätter från tvåor på 62 kvadratmeter till fyror på 100 kvadrat, berättar Janne Gustafsson och projektledaren Magnus Andersson.
Totalt består det nya flerbostadshuset av 45 bostadsrätter från tvåor på 62 kvadratmeter till fyror på 100 kvadrat, berättar Janne Gustafsson och projektledaren Magnus Andersson. Foto: Helena Karlsson

– Lägenheterna är placerade i varje hörn av huset och det gör att man har utsikt åt olika väderstreck, men eftersom fönstren och balkongerna är så stora blir det panoramavyer för de flesta, säger Janne Gustafsson.

54 meter högt är Orrholmens nya höghus där inflyttningen börjar nästa vecka.
54 meter högt är Orrholmens nya höghus där inflyttningen börjar nästa vecka. Foto: Helena Karlsson

Totalt består det nya flerbostadshuset som är ett projekt som Karlstadhus och Prepart har byggt tillsammans av 45 bostadsrätter, från tvåor på 62 kvadratmeter till stora fyror på 100 kvadrat.

– Priserna ligger från 2,2 miljoner kronor till 4 250 000 kronor och vi har sålt alla utom tre mindre lägenheter.

– Det är framför allt lite äldre människor som har köpt bostäder här, men även barnfamiljer, säger Magnus Andersson, projektledare på Karlstadhus.

Huset är beläget i korsningen Tullhusgatan-Näbbgatan-Orrholmsgatan där det förr i tiden fanns en mack och på senare år hantverksföretag.

Toaletterna är stora och ljusa.
Toaletterna är stora och ljusa. Foto: Helena Karlsson

Nu fylls snart de nya bostäderna av människor.

– Den 28 oktober inleds inflyttningen och det är faktiskt en månad tidigare än planerat.

– Det är vi väldigt stolta över och något som sällan sker i ett så här stort projekt.

– Jag vill verkligen lyfta fram byggbolaget Consto och deras underentreprenörer, projektutvecklaren Maria Frykblom och Magnus Andersson som har gjort ett väldigt bra jobb.

– Samtidigt vill vi tacka de intilliggande bostadsrättsföreningarna för allt tålamod under byggtiden, säger Janne Gustafsson.

Lägenhetsköparna har kunnat välja bland flera olika typer av kök.
Lägenhetsköparna har kunnat välja bland flera olika typer av kök. Foto: Helena Karlsson

Från den översta våningen där det förutom lägenheter även finns en relaxavdelning för de boende med gym, bastu och kök kan man även se ut över byggnationen av nya bostäder vid Tullholmsviken.

Dessutom finns det ett trädäck längre ner med bland annat ett växthus och en gästlägenhet.

– Läget är på Orrholmen är väldigt bra. Vi är samtidigt först ut i den förvandling av området som håller på att ske, säger Janne Gustafsson.

En takterrass som bland annat innehåller ett växthus får de boende dela på.
En takterrass som bland annat innehåller ett växthus får de boende dela på. Foto: Helena Karlsson

Totalt har Fören 1-projektet kostat 360 miljoner kronor och har en totaltyta på cirka 11 500 kvadratmeter. I det ingår även ett äldreboende med tre avdelningar som öppnades i april och som driva av Vardaga.

– Hittills är två av tre avdelningar öppnade. Det är så beställningen har sett ut från kommunen. Här bor 40 personer med demens i egna lägenheter och vi är otroligt nöjda med lokalerna.

– Det är stora ytor och vi har även en takterrass och vi lagar all mat på plats, säger Villa Orrholmens verksamhetschef Ingela Thiessen.

I april öppnade Vardaga ett demensboende där två av tre avdelningar har öppnat i stora och ljusa lokaler. Villa Orrholmens verksamhetschef Ingela Thiessen är mycket nöjd med dem.
I april öppnade Vardaga ett demensboende där två av tre avdelningar har öppnat i stora och ljusa lokaler. Villa Orrholmens verksamhetschef Ingela Thiessen är mycket nöjd med dem. Foto: Helena Karlsson

Även Preparts Sture Emanuelsson är nöjd när nu jättesatsningen står färdig.

– Det har blivit jättefint och är en spännande kombination av en bostadsrättsförening och ett äldreboende där huvudmålgruppen för lägenheterna är seniorer.

– De kan känna en extra trygghet i huset med 24 timmars bemanning och bra service.

Bakgrunden till äldreboendet var att Karlstadhus och Prepart vann en tävling som kommunen arrangerade eftersom de behövde fler vårdplatser.

– Och vi tyckte verkligen att det skulle passa bra in här på Orrholmen, säger Sture Emanuelsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenJanne GustavssonKarlstadhusMagnus AnderssonMaria FrykblomOrrholmenPrepartSture EmanuelssonVardaga

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.