Hoppa till huvudinnehållet

Huamej för Huawei

Publicerad:
Stopp för Huawei.
Stopp för Huawei. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De kinesiska mobilföretagen Huawei och ZTE stängs ute från att vara med att bygga upp de svenska 5G-näten. Det handlar om nästa generations mobilnät, och något annat beslut hade varit otänkbart. Vi har inte råd att potentiellt öppna våra kommunikationer för en diktatur.

Många länder världen har dragit öronen åt sig när det gäller att släppa in Kina på den nya 5G-marknaden. Förenta Staterna har gått i spetsen för motståndet, och det fick bland annat Storbritanniens regering att i somras stoppa Kina från den brittiska mobilmarknaden. Det är bra att allt fler länder tar cyberhotet från kommunistregimen i Peking på större allvar. Fast man kunde önska sig att EU tuffade till sig ordentligt.

I Sverige är det inte regeringen som tagit beslutet. Istället lade man det på Post- och telestyrelsen (PTS) genom en ny lag som infördes vid årsskiftet. Det är ju lite fegt att inte regeringen själv satte ned foten, men det viktiga är ändå resultatet att kinesisk teknik nu stoppas i de svenska mobilnäten. Den nya lagen gjorde att PTS var tvungen att rådgöra med både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten när det gäller vilka företag som kan komma i fråga för att delta i auktionen av 5G-frekvenser.

Chefen för säkerhetspolisen Klas Friberg säger rent ut att Kina är ett av de största hoten mot Sverige: "Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling." Och så är det.

Enligt kinesisk lag är kinesiska företag, vare sig de formellt är privata, som Huawei, eller statliga, som ZTE, lämna över information som kan vara till nytta för den nationella säkerheten till Kinas säkerhets- och underrättelseorgan. Det gäller för övrigt även kinesiska privatpersoner i allmänhet också. Att då öppna vår egen dörr och släppa in dem vore att gravt äventyra vår egen säkerhet.

Utestängandet av de kinesiska företagen får också konsekvenser för två av de andra ansökande företagen. Tre och Tele2 hade tänkt använda Huaweis teknik i utbyggnaden av sina nät, men det får de nu alltså inte göra. Dessutom måste de fasa ut den befintliga kinesiska teknik som finns i dagens 4G-nät. Där har man förvisso på sig till 2025, men i praktiken kommer det att ske tidigare eftersom utrustningen ändå måste bytas ut och det vore dyrt och opraktiskt att köra två parallella system.

Detta kan förhoppningsvis lära andra företag som okritiskt hoppar på och samarbetar med andra företag i länder utan att ta hänsyn till vidare politiska implikationer. Vi ser nu också att många företag i spåren av coronapanedemin inser att det kanske inte var så lyckat att förlägga så mycket produktion i Kina, eller att göra sig beroende av kinesiska leverantörer. Även om man själv anser sig agera strikt företagsekonomiskt så är det inte så som det kinesiska kommunistpartiet ser på saken.

Lenin sade en gång att kapitalisterna kunde sälja dem den snara med vilken man sedan hänger dem. Genom att stänga ute Huawei och ZTE har vi låtit bli att sälja den snaran till de kinesiska kommunisterna.

Artikeltaggar

5G-nätetCoronavirusetEUFörsvarsmaktenHuaweiKinaKinas kommunistpartiKlas FribergKommunismLedareMobiltelefoniPost- och telestyrelsenSäkerhetspolisenTele2Tre