Hoppa till huvudinnehållet

Stort nederlag för SD – regnbågsflagga på fyra platser i stället för en

Publicerad:
Alla partier i regionfullmäktige utom SD vill flagga med regnbågsflaggan, som dessutom kommer att hissas på fler flaggstänger än som var tänkt från början.
Alla partier i regionfullmäktige utom SD vill flagga med regnbågsflaggan, som dessutom kommer att hissas på fler flaggstänger än som var tänkt från början. Foto: Christine Olsson/TT

Alla mot SD.

Så kan regionfullmäktiges debatt om regnbågsflaggans vara eller inte vara sammanfattas.

Och regnbågsflaggor blir det en dag om året. Inte bara vid Regionens hus, utan även vid länets tre sjukhus.

Redan i regionstyrelsen reserverade sig SD mot förslaget att regionen skulle flagga med regnbågsflaggan vid Regionens hus den 17 maj varje år.

Förslaget var en liten del i den flaggningspolicy som regionfullmäktige antog på tisdagen och som främst handlar om vilka dagar den svenska flaggan ska hissas på regionens flaggstänger. Men även EU-flaggan och erkända svenska minoriteters flaggor ska hissas vissa dagar.

Sverigedemokraterna argumenterade i regionfullmäktige för att regnbågsflaggan är ett avsteg från myndigheters krav på objektivitet och att den är en "politiskt laddad symbol". Men också för att flaggan använts för att stänga människor ute.

SD vill sätta stopp för regnbågsflaggan

– Vi har homosexuella sverigedemokrater som blivit exkluderade från pride. Flaggan är viktig i grunden, men tyvärr har den kidnappats av vänsterliberaler, sa ledamoten Johnny Gran i början av debatten.

Mothugg

Men han och övriga sverigedemokratiska ledamöter fick snabbt mothugg från alla de åtta andra partierna som är representerade i regionfullmäktige.

– Det finns organisationer som använder den svenska flaggan för att exkludera, ändå väljer vi att hissa den, sa exempelvis regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) i ett resonemang som flera ledamöter återkom till.

– Jag har varit i Almedalen och sett nazister marschera med svenska flaggan och inte associerar jag svenska flaggan med nazister för det, sa ledamoten Daniel Schützer (S).

Liberalen Niklas Lehresjön berättade lite om regnbågsflaggans bakgrund och sa sedan:

– Den har blivit en symbol för tolerans och frihet mot skavande normer. Det är klart att den står för mångfald och tolerans. Med det sagt blir ett motstånd bara motiverat om de värderingar flaggan står för ska bekämpas. Vi ser exempel på det i EU i dag, i både Polen och Ungern.

Fler regnbågsflaggor

Efter en lång diskussion ställde sig alla partier utom Sverigedemokraterna bakom förslaget till flaggningspolicy – med ett tillägg från centerpartisten Jens Östergren.

Viss flaggning ska ske inte bara vid Regionens hus utan även vid länets tre sjukhus. Alltså på fyra platser i stället för på en, som föreslogs från början. Det gäller bland annat flaggning med regnbågsflaggan den 17 maj.

Och det kan vaja ännu fler regnbågsflaggor den dagen, eftersom respektive chef bestämmer om flaggning vid regionens övriga flaggstänger.

Artikeltaggar

0550 Big BandArvikaArvika sjukhusCenterpartietCentralsjukhuset i KarlstadDaniel SchützerHBTQJens ÖstergrenJohnny GrahnKarlstadMarianne UtterdahlNiklas LehresjönPolitikPrideRegion VärmlandRegionens husRegionfullmäktigeSjukvårdspartiet i VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaTorsbyTorsby sjukhusVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.