Hoppa till huvudinnehållet

S-kritik mot förändrad ambulansverksamhet

Publicerad:
Riksdagsmannen Mikael Dahlqvist, ambulanssjuksköterskan Anders Henriksson, oppositionsrådet Tomas Pettersson och kommunalrrådet Mathias Lindquist.

Dagambulansen i Munkfors har fått kortare arbetspass. Från tio timmar per dag till åtta timmar. Det var okänt för socialdemokratiska politiker. Nu riktas kritik mot Region Värmland.

Som NWT kunde berätta om har ambulanssjuksköterskor med Råda ambulansstation som utgångspunkt dragit igång en namninsamling, för att få ha Munkfors som utgångspunkt för sin arbetsdag.

Det är något som socialdemokraterna Mathias Lindqvist, kommunalråd i Munkfors, Tomas Pettersson, oppositionsråd i Hagfors, Mats Sandström, ledamot i regionfullmäktige och Mikael Dahlqvist, riksdagsman, stödjer.

"Varför ska vi åka upp till Råda och hämta en ambulans?"

Nu riktar man kritik mot en förändring av ambulansverksamheten som skett och som de anser inte har kommunicerats ut till kommunerna på ett tillfredsställande sätt.

En av förändringarna gäller att dagambulansens schema i bland annat Munkfors har kortats med två timmar per dag. Det har dessutom pågått sedan 2019 och var okänt för de socialdemokratiska politikerna.

– På nationell nivå blir vi varse nu när det pågår en pandemi hur viktigt det är med dialog och med samverkan mellan regioner och kommuner. Vi vet att god och nära vård, primärvården, bygger oerhört mycket på att det funkar. Vi vet när det gäller många multisjuka, att samplanering måste gå hand i hand mellan kommuner och regioner. Det måste finnas mer öppenhet och transparens, säger Mikael Dahlqvist.

På vilket sätt kan allmänheten märka skillnad?

– Det påverkar i allra högsta grad att de drar ned på ambulansnärvaron. Det är den första effekten som man kan känna av, säger Mathias Lindqvist.

Om den nya ambulansstationen i Råda, säger han:

– Det är en fantastiskt fin station som byggts, men helheten måste man titta på. Det är det man glömmer och brister i när man säger att man vill ha, och ska ha, den här dialogen. Det gör mig extremt frustrerad, säger Mathias Lindqvist.

– Det är klart att det påverkar om man drar ned två timmar per dag. Det märks ju hos oss i Hagfors också. Om det inte varit någon dialog överhuvudtaget så drabbar det alla som bor här, säger Tomas Pettersson.

– Det är ingenting som är förändrat nu. Vi följer ambulanssjukvården ur många aspekter. En sak vi följer är ambulanstillgängligheten. Det är resurser som avgör det. En viktig del är styrning av ambulanser. Med bra styrning klarar man sig med färre resurser, säger Christer Lagerberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

– Ambulansverksamheten är ju ingen kommunangelägenhet utan en regionangelägenhet. Vi ska serva hela regionens invånare och inte specifikt kommuner. Och vi jobbar med gränslös dirigering. En ambulans i en viss kommun servar inte bara den kommunen.

Artikeltaggar

Mathias LindquistMats SandströmMikael DahlqvistMunkforsNyheterRådaTomas PetterssonVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.