Sprakande färger, häftiga mönster och en stark känsla av formsäkert 60-tal är höstens stora satsning på Kristinehamns konstmuseum. På lördag öppnar en stor utställning om designern Katja of Sweden.
– En vitamininjektion! Man blir lite färg- och formbadad helt enkelt, beskriver Anna Sanfridsson, utställningsproducent.
Katja of Sweden är varumärket som designern Katja Geiger skapade. Hon var skåning, född 1920, och banade nya vägar i modet när hon bröt mot tidigare normer för hur kvinnors kläder skulle se ut. Hon var aktiv redan från slutet av 40-talet ända fram till början av 90-talet, men utställningen fokuserar på det färg- och formstarka 60-talet.
– Vi tycker att 60-talet är den fräckaste tiden, förklarar Anna Sanfridsson.
Ett bad i färg och form
Hon är utställningens producent och även konservator på Kulturen i Lund, där utställningen skapats. 60-talskänslan förstärks av tidstypisk musik.
– Det är Jimmy Smith, känd hammondorgelspelare från tiden. Tanken är att musiken ska vara en aktiv del av 60-talsandan. Vi vill ha en upplevelse med musiken när man kommer in här med glädje och ljus - en vitamininjektion! Man blir lite färg- och formbadad helt enkelt, säger Anna Sanfridsson.
Hennes känslor för Katja-designen är starka och varma och hon har även haft förmånen att träffa Katja, som avled 2017, 97 år gammal.
– Hon var en kvinna som verkligen visste vad hon ville. Hon var jättenoga med detaljerna, hon tog plats, men hon var fantastiskt trevlig och rar.
Hur tycker du att hennes design står sig?
– Väldigt bra! Om man kommer in här och tittar på designen, man fylls av ett wow! Jag tror att massor av yngre kvinnor skulle gett mycket för det här. Och det ser man ju på andrahandsvärdet, på tradera och så, att Katjas plagg går för höga summor, säger Anna.
Kläder som utropstecken
Hon ler och pekar mot en samling skyltdockor iklädda rödrosa klänningar och en stickad byxdress i rosa och grönt.
– Hade man sett det här gänget gå omkring ute på stan idag hade det väckt uppmärksamhet!
Katja Geiger var nyskapande dels i form, dels i mönster. Hon inspirerades av gamla folklore-mönster, men samarbetade också med samtida konstnärer som Carl Johan De Geer.
Även hennes materialval - ofta jersey av bomull eller ull - gav nya möjligheter.
– Hennes motto var att göra bekväma kläder för den moderna kvinnan. Det var hon lite först med. På 40-50-talet var det ganska opraktiskt mode - hon ville göra kläder det gick att sätta sig i och att föra sig i. De är jättepraktiska! säger Anna Sanfridsson.
Störst i USA
Katja var även kvinnan bakom nymodigheten T3-jersey, där de tre T:na står för tvätta, torka, ta på. De var så lättskötta att det väckte misstänksamhet på den amerikanska marknaden - där hon tidigare gjort succé - det lät ju för bra!
Det var ändå i USA hon blev störst. Efter utbildning på Konstfack och Beckmans drog hon till New York och slog igenom. Hon fick bland annat en egen avdelning på flotta varuhuset Saks och sålde in en hel kollektion till Harrods i London.
1966 gjorde hon den första svenska modevisningen i Paris - en journalfilm från den finns att se på utställningen, med klassiska modereportern Ingrid Schrewelius.
Pionjär och företagare
Lena Örtlund, intendent på konstmuseet, lyfter också fram Katja Geiger som företagskvinna - en ensam kvinna dessutom i en mansdominerad bransch.
– Hon var en pionjär på många områden. Hon var nydanande i det hon gjorde, säger hon, som tycker det känns självklart att ett konstmuseum öppnar för en modeutställning.
– Mode kan vara konst, tycker vi. Det finns mycket gemensamt i det visuella, identitet är ett begrepp som båda områdena jobbar med och kreativitet ligger till grund för båda. Sedan var ju Katja själv en spännande och intressant person!