Hoppa till huvudinnehållet

Hammarös jätteinvestering invigd

Publicerad:
Margareta Ivarsson (C), ordförande i socialnämnden klippte bandet tillsammans med Ulla-Britta Jonsson som flyttade in på boendet den 8 september.
Margareta Ivarsson (C), ordförande i socialnämnden klippte bandet tillsammans med Ulla-Britta Jonsson som flyttade in på boendet den 8 september. Foto: Sofie Borg

Efter tre år och 320 miljoner kronor står nu Hammarös största investering någonsin klar. På tisdagen invigdes Djupängens äldreboende under coronasäkrad pompa och ståt.

– Det här var en stenhög för tre år sedan, sa nytillträdda kommunstyrelseordföranden Solweig Gard (S) under invigningstalet.

I dag är det något mer än en stenhög. Det nybyggda äldreboendet består av sex stycken flyglar med två avdelningar per flygel fördelade i två plan. I huset finns bland annat ett tillagningskök, tvätteri, kontor och en stor samlingssal.

Solwieg Gard (S), Margareta Ivarsson (C) och Annika Lückner på socialförvaltningen är oerhört nöjda över att det nya äldreboendet står färdigt.
Solwieg Gard (S), Margareta Ivarsson (C) och Annika Lückner på socialförvaltningen är oerhört nöjda över att det nya äldreboendet står färdigt. Foto: Sofie Borg

Nybygget har 120 boenderum, vilket är tio fler än vad som planerades när äldreboendet klubbades 2017.

– Det här är den största investeringen som Hammarö någonsin har gjort och kanske den största som någonsin kommer att göras, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande i socialnämnden.

Ivarsson klippte bandet under en corona-avdelad ceremoni tillsammans med Ulla-Britta Jonsson som flyttade in på boendet den 8 september.

– Det är jättebra här, det är över förväntan, säger hon.

När det nya äldreboendet byggdes bestämde man sig för att lägga ner både Gunnarskärsgården och Björkhagsgården. Ulla-Britta Jonsson bodde tidigare på Björkhagsgården, men fick följa med i flytten.

– Jag har haft den här oron inför det här, men det behövde jag inte ha. Jag fick personalen med mig, det är en trygghet, de från Gunnarskärsgården känner jag ju inte.

Ulla-Britta Jonsson flyttade in på Djupängens äldreboende för en dryg månad sedan och trivs väldigt bra.
Ulla-Britta Jonsson flyttade in på Djupängens äldreboende för en dryg månad sedan och trivs väldigt bra. Foto: Sofie Borg

Även om hon tycker att boendet ligger lite för långt från centrum.

– Det är svårt att ta sig ut, det är färdtjänst som gäller för mig, säger hon.

Annika Lückner på socialförvaltningen har varit med i projektet sedan spaden sattes i marken 2017 och annonserade efter bandklippningen att hon nu gjort sin sista arbetsdag.

– Jag går i pension, men jag hade bestämt att jag skulle vara kvar tills det här var klart, säger hon.

– Vi började med ett vitt papper. Vi har haft personal med oss hela vägen som har varit med i processen.

320 miljoner kronor och tre år, men nu är det nya boendet klart.
320 miljoner kronor och tre år, men nu är det nya boendet klart. Foto: Sofie Borg

Hon berättar att man byggde upp ett rum i skala ett till ett på gamla gymnasieskolan. Sedan lät man leverantörerna hänga upp utrustningen och så fick personalen prova ut den.

– Det gjorde det lätt att välja leverantör, säger hon.

Och tre år och 320 miljoner är inom ramen för både tid och budget.

– Jag har till och med hört att det blev lite pengar kvar, säger Solweig Gard.

Artikeltaggar

Annika LücknerDjupängenHammaröMargareta IvarssonNyheterSolweig Gard

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.