Hoppa till huvudinnehållet

Tommy Fredriksson är politiker för att han blev arg

Publicerad:
Tommy Fredriksson (M) är sedan den 24 september ny ordförande i kulturnämnden.
Tommy Fredriksson (M) är sedan den 24 september ny ordförande i kulturnämnden. Foto: Elin Jones

Han satt vid köksbordet och blev arg, ville ha förändring och gick med i Moderaterna. Nu är Tommy Fredriksson (M) ny ordförande i kulturnämnden.

Året var 2017 och Tommy Fredriksson blev politiker för att han blev irriterad över hur kommunen sköttes.

– Jag tyckte att de kastade bort pengar i onödan. Jag blev lite arg vid köksbordet, men så kom jag på att det hjälper inte att vara arg vid köksbordet, så då gick jag med i Moderaterna.

På kommunfullmäktiges sammanträde den 24 september blev Tommy Fredriksson vald till ny ordförande i kulturnämnden efter att Monica Marker avgått. Han lämnade i samband med det sin plats som ersättare i socialnämnden.

– Det känns bra. Jag har många bra tjänstemän att prata med som har hjälpt mig fram i rätt riktning. Det är många praktiska detaljer de har hjälpt till med, säger Tommy Fredriksson, som inte riktigt är varm i kläderna än i sin nya roll.

– Det tar nog ett tag innan en är inne i det. Men jag är på god väg så jag tror det blir bra.

Hur ser du på att ta över som ordförande just i kulturnämnden, när kulturen är så pass utsatt i och med pandemin?

– Det kan ju nästan bara bli bättre, så det är väl ett bra utgångsläge. Man får göra det så bra det går med de små resurser som finns, säger Tommy Fredriksson.

Har du några särskilda hjärtefrågor?

– Jag tycker att ungdomskulturen är viktig. Jag tror att det kan hjälpa till att hålla buset borta från stan om man har bra ungdomskultur. Sen är biblioteket viktigt, det ger alla möjlighet att kunna plugga och ta sig vidare.

Tommy Fredriksson har haft många olika yrken under sitt verksamma arbetsliv. När han var 40 år började han studera på Karlstads universitet och har en kandidatexamen i arbetsvetenskap.

– Jag har väl en ganska brokig bakgrund. Alltifrån rörmokeri till lastbilschaufför och just nu jobbar jag på arbetsförmedlingen.

Jobbar hemma

För tillfället arbetar han ifrån villan i Kristinehamn där han bor tillsammans med sin sambo. Annars är det heltid på kontoret i Karlskoga som gäller.

– Men jag får ta lite tjänstledigt då och då i och med det här uppdraget.

På fritiden ser han gärna på amerikansk fotboll och följer Carlstad Crusaders jakt på SM-guld. Herrarna hade åtta raka SM-guld fram till 2017. De senaste två åren har de fått nöja sig med silvermedaljen och Tommy Fredriksson ser gärna att Crusaders tar tillbaka förstaplatsen i år:

– Ja det hoppas vi ju på, säger Tommy Fredriksson.

Föreningens damlag har två raka guld i ryggsäcken och ser ut att vara på väg mot ett tredje.

– Damerna tror jag tar det, de har varit helt gudomliga i år.

Har du spelat själv någon gång?

– Grabben har spelat och jag har väl alltid varit intresserad sen jag var liten, men jag har bara lekt med bollen och har aldrig spelat själv.

Utöver amerikansk fotboll går fritiden åt lite småpyssel vid villan.

– Och jag cyklar ganska mycket. Det är ju lättaste sättet att ta sig fram i Kristinehamn.

Även politiken tar upp mycket tid på kvällar och helger. Men att ta över som ordförande i kulturnämnden tyckte Tommy Fredriksson var ett lätt beslut.

– Ja, jag tyckte det verkade spännande. Det var lite skräckblandad förtjusning.

Artikeltaggar

Carlstad CrusadersKristinehamns bibliotekKulturnämndenModeraternaMonica MarkerNöje/KulturPolitikTommy Fredriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.