Hoppa till huvudinnehållet

Hammarö: Förskolebesked dröjer – mötet skjuts upp

Publicerad:
Hammarö kommun. Foto: Peter Bäcker

Avgörandet om förskolorna på Hammarö dröjer.

Förslaget skulle ha hamnat på politikernas bord på tisdagen, men nu skjuts mötet upp i två veckor efter att facken begärt förhandling.

Det föreslås stora förändringar inom förskolan på Hammarö.

72 förskoleavdelningar ska bli 68, samtidigt som flera andra avdelningar får flytta till Annebergs förskola och Mörmoskogens förskola när de står klara nästa år. För tre villaförskolor väntar nedläggning.

Det berättade NWT om i förra veckan.

Förslaget: Här är förskolorna som kan stängas på Hammarö

På tisdagen skulle politikerna i bildningsnämnden ha tagit beslut om den framtida organisationen.

Men så blir det inte.

Under måndagen flyttades mötet fram till den 3 november.

Bakgrunden är att förra veckans förhandling mellan kommunen, Lärarförbundet och Kommunal avslutades i oenighet. Nu går fackförbunden vidare.

– Facken har begärt en MBL paragraf 14-förhandling, en regional förhandling, och då vill jag avvakta den fackliga processen innan vi tar ett politiskt beslut, säger Lillemor Larsson (V), ordförande i bildningsnämnden.

Har kommit kritik

NWT:s artikel om de föreslagna förändringarna har lett till kritik från föräldrahåll.

Lillemor Larsson är inte förvånad över att det kommer kraftiga reaktioner, men påpekar att barngrupper kommer att hållas intakta.

– Alla ska inte flytta på en gång och det ska inte vara så att vi bryter upp några avdelningar. Hela barngruppen blir intakt, inklusive personal. Vi byter ytterväggar i princip, men det dröjer innan man landar i det.

Kritiken har bland annat handlat om bristen på information om förslaget.

Enligt förvaltningschef Björn Svantesson har det osäkra politiska läget i kommunen fördröjt processen. Ett nytt politiskt styre fanns på plats i månadsskiftet september/oktober.

– Vi har inte haft någon politik att diskutera med innan den 1 oktober. Det är först när vi hade en politik på plats som ett förslag kunde lämnas, säger Björn Svantesson.

– Information är alltid en fördel, men för att kunna ge en tydlig information så måste man också veta vilka förutsättningar man har att jobba utifrån och de förutsättningarna har vi inte haft.

När kan vårdnadshavare vänta sig mer information om hur förändringen kommer gå till?

– Formellt måste vi ha ett politiskt beslut som man kan kommunicera, säger Lillemor Larsson.

– Jag säger inte att vi gör det, men från politiken har vi rätten att ändra i förslaget och förvaltningen kommunicerar inte förrän det finns ett politiskt beslut att kommunicera. Därför är det viktigt att komma till skott och fatta beslut. Sedan ska man ut till vårdnadshavare och personal och informera.

Föräldrar och personal fick inte veta att förskoleavdelning ska flyttasFörskoleförslaget: "Barnen kastas runt igen"

Artikeltaggar

AnnebergFörskolorHammaröHammarö kommunKommunalLärarförbundetNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.