Hoppa till huvudinnehållet

Coronapandemin: Krogprofilen Flingan, 54, en av de som förlorat jobbet

Publicerad:

Med över 30 år bakom baren är Flingan Flink, 54, en av dem som drabbas när hotell- och restaurangbranschens korttidspermitteringar nu blir uppsägningar.

– Jag vet inte vad jag ska göra nu, säger han.

Den sista september gjorde han sitt sista arbetspass på Bishops arms i Karlstad. I nästan hela sitt vuxna liv har Flingan Flink funnits med bakom barer i Karlstads krogliv. De senaste 15 åren som en profilerad bartender på Elite Stadshotellets pub Bishops arms.

Flingan Flink är en av de rutinerade i hotell- och restaurangbranschen som sagts upp i spåren av coronakrisen.
Flingan Flink är en av de rutinerade i hotell- och restaurangbranschen som sagts upp i spåren av coronakrisen. Foto: Tommy Andersson

Kommentarerna till en statusuppdatering på hans Facebooksida om att han slutat visar vad han betytt för gästerna. Det är mycket kärlek och saknad.

– Jag har ju varit med länge och har fått en relation till stamgästerna. Jag har alltid älskat mitt jobb, men har inte satt min fot där sedan uppsägningen, säger han.

Som de flesta i hotell- och restaurangbranschen blev han korttidspermitterad i mars när coronapandemin bröt ut.

– Sen jobbade vi för fullt i juni, juli, augusti och september, så länge uteserveringen var öppen. Sista september var vi två av fem som blev uppsagda på grund av arbetsbrist. Två av de som är kvar har gått ner till halvtid och de har varit anställda kortare tid än jag, säger han.

Enligt gällande las-regler får max två personer undantas turordningsregeln för företag med högst tio anställda, vilket används i det här fallet.

Flingan Flink vet inte vad han sak göra i framtiden.
Flingan Flink vet inte vad han sak göra i framtiden. Foto: Tommy Andersson

Enligt siffror Visita, bransch- och arbetsgivarorganisationen för besöksnäringen, presenterade nu i oktober omfattas 1 182 personer inom hotell- och restaurang i Värmlands län av korttidspermittering. Det är 34 procent av samtliga branschanställda.

De har befarat uppsägningar nu under hösten.

– Om inte korttidspermitteringarna skyndsamt förlängs kommer många aviserade varsel inom kort att genomföras och en redan hög arbetslöshet öka dramatiskt, har Visitas vd Jonas Siljhammar tidigare sagt till NWT.

För Flingan Flink, som har många år kvar till pension, är framtiden oviss.

– Jag har inte fått någon information om framtiden på Bishops så jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag får väl starta Flingans veteranbar för oss lite äldre.

Artikeltaggar

Bishops ArmsCoronavirusetEkonomiElite StadshotelletKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.