Hoppa till huvudinnehållet

Barncancern tar inte paus för att vi är i en pandemi

Publicerad:
Foto: Privat

Under lördagen höll Boxen Säffle öppet hus och bidrog till Medhjältarnas insamling för Barncancerfonden Västra. Barncancern tar inte paus bara för att världen har drabbats av en pandemi.

Under dagen erbjöds ett antal prova-på-pass där deltagarna tränade både ute och inne. Medhjältarna fanns såklart på plats med ett lotteri och bidrog även med glada tillrop till de hårt slitande deltagarna.

Att träna på Boxen Säffle är inte som att gå till ett vanligt gym. Det finns inte en massa maskiner som du tränar kroppens alla delar i, utan i Boxen gäller det att använda sin egen kroppsvikt och vissa redskap på ett smart sätt för att få ut maximalt av sin träning.

Lyfta stockar är tungt, men bra träning enligt Boxen Säffle.
Lyfta stockar är tungt, men bra träning enligt Boxen Säffle. Foto: Privat

Cirkelträning

Inomhus tränar man bland annat med stepbrädor, kettlebells, vikter, gummiband, medicinbollar, rep och genom att använda de kraftiga ställningar som monterats upp i tak och väggar.

Utomhus tränar du med att lyfta stockar, vikter, slå med tung slägga på stora traktordäck, rusha uppför en brant backe, situps i motlut, dra en släde lastad med 80 kilos vikter och mycket, mycket mer. All cirkelträning genomförs efter tydliga instruktioner av en av de fem instruktörer som finns på Boxen Säffle.

Uppvärmning inför ett COD (Challenge Of the Day) pass under ledning av instruktör Morgan Rundell.
Uppvärmning inför ett COD (Challenge Of the Day) pass under ledning av instruktör Morgan Rundell. Foto: Privat

Tungt, lerigt och blött

Boxen Säffle håller träningspass både inom- och utomhus 6 dagar per vecka, varav två pass i veckan hålls på Kamratgårdens IP i Åmål. Ett pass per vecka hålls dessutom ute på Tegnérområdet i Säffle. Flera av utomhuspassen körs under konceptet Military Fitness och är både tungt, lerigt och blött men enligt deltagarna det roligaste de gjort.

Det finns idag fem Instruktörer som alla håller pass regelbundet. Instruktören Anglea Plate Nord kör också en Basic bootcamp för de som inte kan träna så hårt. Deltagarna på bootcampen kan ha en skada, värk, inte ha tränat tidigare eller av annan orsak inte kan delta i de andra träningsformerna. Här, liksom på alla pass, tränar alla utifrån sin egen förmåga. Man gör det man klarar av samtidigt som instruktören hjälper till och pushar deltagarna för att utvecklas och våga ta kliv framåt i träningen för att stärka sin egen kropp och förmåga. Mattias och Angela berättar att de flesta som tränar på Boxen Säffle är 30 år och uppåt.

Träna med kroppen som motvikt.
Träna med kroppen som motvikt. Foto: Privat

Pushar varandra

Under öppet hus dagen deltog runt 40 personer i de olika passen och något man slås av är den goda gemenskapen som råder mellan alla deltagarna. Alla kommer med glada tillrop och de hjälps åt. Om någon inte orkar dra 80-kilos-släden i uppförsbacken kommer någon och skjuter på. Om en deltagare på inomhuspasset ska göra 20 burpees men kroknar på den 15:e så kommer flera och kör ytterligare burpees och pushar så att alla klarar sig igenom den tuffa träningen. Ska du träna och utmana dig själv, men träna med glädje så ska du göra det med tjejerna och grabbarna på Boxen Säffle.

Mattias Nord, instruktör och platschef Boxen Säffle berättar att man fortsätter insamlingen oktober ut.
Mattias Nord, instruktör och platschef Boxen Säffle berättar att man fortsätter insamlingen oktober ut. Foto: Privat

Fortsätter samla in pengar

Medhjältarna sålde lotter med fina vinster från Säffles företagare och informerade om insamlingen som inte tar paus även om Covid-19 nu gör att många evenemang ställs in. Boxen Säffle hade dukat upp med kaffe, frukt och mörk choklad till alla deltagare. När dagen var slut hade 4.840 kronor samlats in till Barncancerfonden Västra.

Mattias Nord säger dock att de tänker samla in pengar under hela oktober månad, och den som vill ge ett bidrag kan swisha till 070 56 68 190. När oktober är slut skickar Mattias alla insamlade pengar vidare till Barncancerfonden Västras viktiga arbete för barn och familjer som drabbats av barncancer i västra Sverige.

Barncancer tar inte paus bara för att vi är i en pandemi!

Hèléne Agdén

Artikeltaggar

BarncancerfondenBoxenFamiljMedhjältarnaNyheterSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.