Hoppa till huvudinnehållet

Svårt att planera för gränsbutikerna inför julen

Publicerad:
Björn Hugoson, Ica-handlare i Töcksfors, har en del julrelaterade varor redan nu och mer kommer. "Vi har korta ledtider när vi beställer. Så vi kommer att ha en bredd till jul som vanligt."
Björn Hugoson, Ica-handlare i Töcksfors, har en del julrelaterade varor redan nu och mer kommer. "Vi har korta ledtider när vi beställer. Så vi kommer att ha en bredd till jul som vanligt." Foto: Helena Karlsson

Det blir en jul, men en annorlunda sådan.

För många och så ock för mathandlarna vid gränsen.

– Julen inte körd, men den blir annorlunda och kräver att vi agerar snabbare, säger Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp AB.

Värmland är röd-klassat av Norge sedan en dryg vecka tillbaka. Det innebär karantän för de som reser från Sverige in i Norge, men också en nästintill stiltje i gränshandeln.

Handlare och andra som har verksamhet börjar bli vana att läget, men nu väntar en högtid där många beställningar borde ha lagts redan.

– Vi kanske kan se två veckor framåt i tiden så nu är det försiktighetsprincipen som gäller, enkelt uttryckt.

– Vi kommer att ha julvaror i våra butiker, både färska och frysta varor, men istället för att ha 15 sorters julskinka så kanske vi har fem, säger Torbjörn Swartz, som är vd för Gränsköp där Maximatbutikerna i Töcksfors och Charlottenberg ingår.

Torbjörn Swartz, vd Gränsköp Värmland AB, säger att det kommer att finnas varor när handeln kommer i gång.
Torbjörn Swartz, vd Gränsköp Värmland AB, säger att det kommer att finnas varor när handeln kommer i gång. Foto: Helena Karlsson/NWT Arkiv

Ryckigheten med ”öppet och stängt” med ojämna mellanrum gör det svårt att planera inköpen. I år kommer man få köpa från spot-marknaden, konstaterar Torbjörn Swartz.

– Det är de 20 procent som leverantörerna har för att kunna sälja in hos det som sålt mycket, berättar han något förenklat och lugnar konsumenterna:

– Det kommer att finnas varor, leverantörerna är väl införstådda i läget och kommer att göra sitt bästa.

Ökad smitta

De senaste dagarna har antalet covid-19-smittade i Värmland stigit rejäl och länet ligger en bra bit över den siffra Norge går efter. Torbjörn Swartz säger att gränsen öppnar tidigast vecka 46 och man ligger kanske en vecka efter i planeringen.

– Men det är inte det stora besväret. För även om butikerna laddar på tidigt, handlar folk sällan före vecka 49. Det stora bekymret är att gränsen är stängd.

I Töcksfors matbutiker lyser julprodukterna med sin frånvaro, nästan i alla fall. I Ica-butiken har handlaren Björn Hugoson några pallar must och pepparkakor väl synliga. Det är hit de flesta ortsbor går för att handla.

Har ni en fördel av att vara ”den lokala butiken”?

– Kanske. Det gör att vi kan ha färsk mat kvar som vi inte brukar ha. Om det inte blir en anstormning. Så det kommer bli en chansning också.

Nu har Värmland hunnit med några ”gränsstängningar” och Björn Hugoson har förståelse från Ica centralt.

Pepparkakor, en riktig klassiker vid jul. Och dessa kakor kommer kunder kunna få tag på även i gränstrakterna.
Pepparkakor, en riktig klassiker vid jul. Och dessa kakor kommer kunder kunna få tag på även i gränstrakterna. Foto: Helena Karlsson

– Vi har korta ledtider när vi beställer. Så vi kommer att ha en bredd till jul som vanligt, men djupet kommer inte vara det samma.

Han lovar att det kommer att finnas mat för såväl norrmän och svenskar när det väl närmar sig jul. Så norrmännen kan göra sina hett efterlängtade köp av ”ribbe”.

Hypermat som är Nordens största livsmedelsbutik har extra svårt att planera inför årets julhandel.
Hypermat som är Nordens största livsmedelsbutik har extra svårt att planera inför årets julhandel. Foto: Lisa Olaison

För Hypermat i Charlottenberg som med sina 10 000 kvadratmeter är Nordens största livsmedelsbutik är läget tufft inför julen.

– Det är väldigt svårt att planera framåt när vi inte vet hur länge gränsen är stängd. Vi vet inte när vi kan köpa in färskvarorna till julhandeln. Alla andra varor är dock redan beställda.

– Men vi vet inte hur stor julhandeln blir. Om gränsen blir stängd även över jul skulle det förstås bli ett jättetapp för oss, säger Hypermats butikschef Florentina Kurti.

Hela personalen, närmare 100 personer, är återigen deltidspermitterad.

– Vi försöker ändå hålla öppet ordinarie tider och sprider ut personalen. Nu hoppas vi på att gränsen öppnar igen så snabbt som möjligt, säger hon.

"Det är en press att inte veta vad som händer med gränshandeln", säger Kjell Skjaerstad, delägare vid Långflons stormarknad.
"Det är en press att inte veta vad som händer med gränshandeln", säger Kjell Skjaerstad, delägare vid Långflons stormarknad. Foto: Aron Eriksson

Även vid Långflons stormarknad går man i väntans tider.

– Det är en press att inte veta vad som händer med gränshandeln. Smittan stiger ju i Värmland och därför är det omöjligt att veta när norrmännen dyker upp igen.

– Vi har några få kunder som kommer hit och handlar och som är beredda på att sitta i karantän efteråt, men de är få, säger delägaren Kjell Skjaerstad.

– Allting är väldigt osäkert, men vi hoppas på verkligen på att vi kan få med oss åtminstone en del av julhandeln, fortsätter han.

Artikeltaggar

Björn HugosonCharlottenbergFlorentina KurtiGränsköp ABHypermatIcaKjell SkjaerstadLångflonNäringslivTöcksforsTorbjörn Swartz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.