Skadegörelsen har ökat kraftigt i hela landet i år, även i Värmland. I lokalpolisområde Karlstad har det rapporterats hela 864 fall av skadegörelse i år jämfört med 542 fall för hela 2019.
– Bland annat har klottret och en del annan skadegörelse ökat, säger Sonny Nilsson.
Han är tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Karlstadsområdet.
Till Brottsförebyggande rådet, Brå, har det till och med juli kommit in tre gånger så många polisanmälningar om skadegörelse från staten, kommunerna och regionerna jämfört med 2019. Och ökningen har blivit större för varje månad.
Det är allt ifrån bilbränder och krossade busskurer till förstörelse av badplatser och klotter som har blivit vanligare.
Nära en fördubbling
Detta märks tydligt även i polisens statistik.
– Ja, det intressanta är att detta är någonting som syns som en tydlig trend över hela Sverige och även i lokalpolisområde Karlstad.
– 2018 rapporterades det in 473 fall av skadegörelse. I fjol hade den siffran ökat till 542 och bara hittills i år har det i vår region rapporterats in hela 864 fall. Det är ju en kraftig uppgång, säger Sonny Nilsson.
Det är flera typer av skadegörelse som har blivit vanligare.
– Klottret och en del annan skadegörelse ökat i år, bland annat att busskurer förstörs. Tyvärr är antalet uppklarningen av den här typen av brott väldigt lågt eftersom brotten ofta sker nattetid och våra resurser begränsade, säger Sonny Nilsson.
Försöker fånga upp
Även på Trygghetscenter i Karlstad har man märkt att skadegörelsen har blivit vanligare i år.
– Tyvärr är det så. Vanligast inom kommunen är klotter och krossande av fönsterrutor och busskurer.
– Vi jobbar med förebyggande åtgärder för att minska detta och använder oss av uppsökande verksamhet med kommunväktare och fältpersonal för att fånga upp ungdomar så att de inte begår den här typen av brott, säger säkerhetskoordinatorn Erik Johansson.
Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun bekräftar bilden av att skadegörelsen har ökat.
– Men tack vare de insatser vi har gjort på Våxnäs och Kronoparken ser vi en minskning där jämfört med i våras, säger han.
"Går i vågor"
– Skadegörelse är någonting som går i vågor. Vi satsar hårt på att erbjuda ungdomarna många fritidsaktiviteter.
– Vi har till exempel gratis bio under loven och har en bra fritidsgård i centrum och ett utökat samarbete mellan skola och socialen, säger Inge Nilsson Piehl, teknisk chef i Filipstads kommun där kostnaden för skadegörelse är 100 000-200 000 kronor per år.
Även i Säffle har man haft en del problem med skadegörelse i år.
– Det är bland annat badplatser och resecentrum som har utsatts. Varje gång sådant händer kostar det pengar och det är väldigt onödiga utgifter, säger kommunchefen Ingemar Rosén.