Hoppa till huvudinnehållet

Janogy stor hjälte – Piteå tog livsviktig seger i snökaos

Publicerad:
Piteå och Madelen Janogy tog tre mycket viktiga poäng i snöfallet på LF Arena. Foto: Jens Ökvist/TT

Inför Piteås hemmamöte med Eskilstuna hade ett snötäcke lagt sig över planen på LF Arena.

Men tack vare hjälp från allmänheten kunde matchen spelas som planerat.

Och Piteå kunde plocka tre oerhört viktiga poäng efter att Madelene Janogy gjort matchens enda mål.

Söndagens väderprognos för Piteå lyder noll grader och snö enligt SMHI. Vilket denna dag stämde överens med verkligheten och skapade stora problem inför det damallsvenska mötet mellan Piteå och Eskilstuna.

Det låg nämligen ett snötäcke över hela planen inför matchen. Något som fick klubbens ordförande Rikard Fahlman att vädja till allmänheten om hjälp.

"NU BEHÖVER VI HJÄLP!!! HAR DU EN SNÖSLÄDE, KOM TILL LF ARENA 13.30. Vi vill spela ute och har vi 50 snöslädar och lika många skottare fixar vi detta!!!!", skrev han på Facebook.

– Vi värmer planen samtidigt som vi skottar, så jag tycker att det ska gå att spela. I natt orkade inte värmeslingorna att hålla planen snöfri när det var så kallt. Men nu är det blötare snö som kommer, så det ska inte vara något problem, sade Rikard Fahlman till SVT.

Janogy matchhjälte

Matchen startade 15.00 som planerat ackompanjerad av ett lätt snöfall.

För Piteå var matchen livsviktig. Inför matchen låg SM-guldvinnarna från 2018 på nedflyttningsplats i damallsvenskan.

På tilläggstid i första halvleken kunde Madelen Janogy, tidigare i Mallbacken, till slut spräcka nollan för hemmalaget.

Janogy fick tag på en retur från målvakten Emelie Lundberg som hon skickade in i mål och gav Piteå en 1—0-ledning lagom till pausvilan.

Under första halvlek tilltog snöfallet och inför paus fick speakern be frivilliga ur publiken att hjälpa till att skotta av planen.

Oscarsson skeptisk

Snöfallet fortsatte i andra halvlek och spelarna fick spela klart matchen med ett snötäcke över hela planen där i princip inga linjer syntes. Dessutom blåste det rejält vilket skapade snörök över planen.

– Första halvlek var okej, då såg man planen i alla fall. I den andra halvleken är jag ganska skeptisk till att vi får spela klart matchen. Det blir inte fotboll, man ser inte linjerna, säger Eskilstunas Anna Oscarsson till Radiosporten .

I mitten av den andra halvleken fick Eskilstunas lagkapten Matilda Plan lämna planen efter att ha dragit på sig sitt andra gula kort och gästerna fick försöka vända underläget med en spelare mindre. Något bortalaget inte lyckades med.

Och Piteå kunde, tack vare Janogys mål som blev matchens enda, kassera in tre efterlängtade poäng som gör att man just nu befinner sig på säker mark med 19 inspelade poäng.

Nykomlingen Uppsala ligger klart sist med tio poäng och ovanför sig har man nu Umeå på 19 poäng.

Umeå skulle ha mött Kristianstad på söndagen men matchen stoppades på grund av snöoväder och kommer att spelas en annan dag.Tre omgångar återstår av damallsvenskan där en spännande slutstrid väntar.

Artikeltaggar

DamallsvenskanFotbollMadelen JanogyMallbackens IFPiteå IF

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.