Historielös identitetspolitik

Signerat
PUBLICERAD:
Gal Gadot som Wonder Woman.
Foto: Clay Enos/Warner Bros Entertainment via AP

Uppgifterna om att en ny storfilm om antikens egyptiska drottning Cleopatra har fått identitetspolitikens sociala rättvisekrigare att gå i taket. Detta eftersom den israeliska skådespelerskan Gal Gadot är tänkt att spela Cleopatra. Gadot har för det fått ta emot stora mängder hat och hot på nätet, många gånger av antisemitiskt slag.

Mycket av kritiken riktar även in sig att en svart skådespelerska borde ha fått rollen. Egypten ligger ju i Afrika. Historielösheten skördar här nya triumfer. Verklighetens Cleopatra tillhörde den ptolemeiska dynastin och var av grekiskt-makedonskt ursprung, därtill kraftigt inavlad, inte afrikanskt. Gadot, som spelat den grekiska Wonder Woman, passar utmärkt till att spela en annan grek.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.