Hoppa till huvudinnehållet

Glödbrand i vägg blev fullt utvecklad brand

Publicerad:
Reporter Niklas Wallberg
Niklas Wallberg
niklas.wallberg@nwt.se
Reporter Sara Fallberg Omar
Sara Fallberg Omar
sara.fallberg.omar@nwt.se
Branden startade som en glödbrand, men utvecklades till en faktiskbrand.
Branden startade som en glödbrand, men utvecklades till en faktiskbrand. Foto: Conny Sundberg, Insatsledare, Sunne/Torsby räddningstjänst

1600-talsbyggnaden Mattila finngård totalförstördes på lördagen i en brand. Branden kan eventuellt ha orsakats av ett elfel i en spis.

– Vi försökte i flera timmar att rädda den, men till slut fick vi backa ut, säger Conny Sundberg, insatsledare för Sunne och Torsby räddningstjänst.

På söndagskvällen fick räddningstjänsten återigen åka upp till brandplatsen för att hälla på mer vatten, eftersom elden blossat upp igen. Det var dock lugnt på platsen enligt SOS Alarms teamledare.

Det var strax innan 15-tiden som larmet kom om branden på Mattila skidanläggning i Östmark, Torsby kommun.

När räddningstjänsten kom på plats vid 15.25 kunde man först bara se vit och grå rök komma från taket och fönster, men 20 minuter senare hade branden lokaliserats till en vägg, och man trodde sig då ha kontroll på branden.

Men trots intensiva släckningsförsök, kunde inte räddningstjänsten hindra att glödbranden vid 17-tiden hade utvecklas till en faktisk brand.

– Det brinner i ena halvan av byggnaden och i den andra finns kontorsmaterial som man försöker att rädda, konstaterade SOS Alarms teamledare då.

Räddningstjänsten hade vid det laget kallat in ytterligare resurser för att försöka få bukt med branden.

Får brinna ner

Men släckningsförsöken var förgäves. Efter flera timmars arbete för att rädda finngården, en timmerbyggnad från 1600-talet som hade en rökstuga i ena halvan, tvingades räddningstjänsten att ge upp.

– Vi försökte i flera timmar att rädda den, men till slut fick vi backa ut. Troligen har det hållit på ett tag innan en förbipasserande upptäckte det, säger Conny Sundberg.

Rökstugan var en av få i sitt slag som fortfarande användes regelbundet.

– De är ju ingen jättetrafik här uppe den här tiden på året. Inte ens ägaren är ju på plats.

Styrkor från Torsby, Östmark och Vitsand var på plats under lördagskvällen, men började under kvällen att återgå.

– Just nu lägger vi krut på att rädda de byggnader som ligger intill, sa Conny Sundberg på lördagskvällen.

Räddningstjänsten hade folk kvar på platsen under lördagsnatten för att bevaka att inte branden tog sig. Och fortfarande vid 10.30-tiden på söndagsförmiddagen var en enhet kvar på platsen.

– Det har tilltagit i vind så vi har fortfarande bevakning och eftersläckning. Risken är om det flyger iväg något så att det blir en flygbrand, så vi ligger på hela tiden och dämpar med vatten. Men vi vill inte lägga på för mycket vatten heller eftersom det finns en miljöaspekt på det.

Den eldhärjade byggnaden var på söndagen helt nerbrunnen.

– Men vi har lyckats rädda en del lösöre.

Det är oklart hur branden startat, men det ska enligt uppgift inte ha eldats i byggnaden.

– Men branden har startat i närheten av en modern elspis, så det kan ha varit frågan om någon form av elfel.

Elden blossar upp igen

På söndagskvällen åkte räddningstjänsten åter till brandplatsen. Branden hade blossat upp igen på grund av vinden som får glöden att blåsa runt enligt SOS Alarm för räddningsregion Bergslagen. Räddningstjänsten hade det dock under kontroll och brandplatsen har varit och fortsätter att vara under bevakning av privatpersoner.

Artikeltaggar

Brott & blåljusBränderSOS AlarmTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.