Hoppa till huvudinnehållet

Paulin, 30, letar lokal – annars måste Elsa, 3, byta förskola

Publicerad:
Om ingen annan lokal dyker upp i Likenäs får Elsa, 3 år, flytta till förskolan Kvisten i Sysslebäck. Det gillar inte mamma Pauline Nohlén och pappa Daniel Jonsson.
Om ingen annan lokal dyker upp i Likenäs får Elsa, 3 år, flytta till förskolan Kvisten i Sysslebäck. Det gillar inte mamma Pauline Nohlén och pappa Daniel Jonsson. Foto: Privat

"Det ser mörkt ut för vår fina förskola". Så skriver Paulin Nohlén, 30, mamma till Elsa, 3 i ett inlägg på Facebook. Nu ser det ut som om Elsa flyttas från Solbacken i Likenäs till Kvisten i Sysslebäck. Såvida inte man hittar en lämplig lokal i Likenäs.

Paulin Nohlén tog kontakt med förskolechefen i Torsby kommun och det utmynnade i ett möte på måndagskvällen där man diskuterade olika lokaler. Men det var lokaler som av olika anledningar inte håller måttet.

Nu har hon gått ut med ett upprop på Facebook.

"Snälla hjälp till att dela och så håller vi tummarna att vi tillsammans kan lösa detta och slippa nedläggning och flytt", skriver hon.

Nämnden har gjort en utredning om eventuell förskoleverksamhet i Likenäs, men det har varit stora svårigheter att finna lämplig lokal i Likenäsområdet.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade senast att om det inte finns en lämplig lokal att tillgå senast 1 januari 2021 så verkställs beslutet som innebär att verksamheten vid Solbacken upphör.

Förskoleverksamheten i Likenäs flyttas efter årsskiftet till Sysslebäck om inte lämplig lokal kan hittas.
Förskoleverksamheten i Likenäs flyttas efter årsskiftet till Sysslebäck om inte lämplig lokal kan hittas. Foto: Aron Eriksson

– Vi vill att förskolan i Likenäs ska vara kvar. Det är mest barn i Likenäs på förskola än det är både i Stöllet och Sysslebäck. Då känns det skittrist att man lägger ned Likenäs. Vi förstår att kommunen vill bli av med lokalen vid Transtrands skola och att den kostar pengar, säger Paulin Nohlén.

Nu går ni ut och söker lokal?

– Ja, i fall det finns fler förslag som vi inte tänkt på. Jag förstår att det är svårt att hitta. Det är mycket krav på vad en förskola ska innehålla.

BUN har tittat på prästgården vid Dalby kyrka, paviljongen vid skjutbanan, suterrängdelen och gamla köket vid vårdcentralen och på Tallmovägen, men de brister av olika anledningar.

– Vi har lokaler för alla barn i Sysslebäck. Kan vi vara kvar i bygden så är det bra. Men då måste vi få pengar från kommunstyrelsen. Vi har inte råd att hyra hela lokalen i Transtrand. Vi har verkligen försökt lösa det här. Det är inte bara pengarna det stupar på. Om det nu är 27 barn nästa år vill vi hitta en lösning. Vi har ju faktiskt jobbat sedan i maj för att hitta lösningar, säger Dag Nyström (C), ordförande i BUN.

Artikeltaggar

Dag NyströmLikenäsSkola och utbildningTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.