Hoppa till huvudinnehållet

Operation dörrknackning: Ännu ingen gripen för bomben i centrum

Publicerad:
Bombtekniker sökte igenom centrala Åmål under fredagseftermiddagen, i jakt på eventuellt fler sprängämnen.
Bombtekniker sökte igenom centrala Åmål under fredagseftermiddagen, i jakt på eventuellt fler sprängämnen. Foto: Ove Rydh

Någon form av bomb detonerade natten till fredagen utanför dörren till en frisersalong i Åmål. Polisen genomför under lördagen operation dörrknackning i fastigheterna runt torget. Men ännu finns ingen gripen misstänkt för dådet.

Centrala Åmål var under fredagen avspärrat för trafik, efter att en bomb briserat utanför en frisersalong på Kungsgatan. Men efter att polisens bombtekniker har sökt av centrum krymptes strax före klockan två avspärrningen.

Smällen hördes i centrala Åmål natten till fredagen, men förödelsen upptäcktes inte förrän ägaren kom till salongen tidigt på fredagsmorgonen.

En säkerhetsutrustad bombtekniker undersökte det misstänkta föremålet på trappen till skoaffären i centrala Åmål.
En säkerhetsutrustad bombtekniker undersökte det misstänkta föremålet på trappen till skoaffären i centrala Åmål. Foto: Ove Rydh

Strax före klockan elva fick personer som befann sig i fastigheter i kvarteret besked om att utrymma och ställa sig på torget. De fick besked om att det skulle kunna finnas fler bomber.

Polisen spärrade då också av hela Kungsgatan och en del av Torggatan för trafik.

Regionala bombgruppen och specialtekniker från polisen från Göteborg har kommit till Åmål och polisen håller på att knacka dörr i området för att leta vittnen. Även räddningstjänst och ambulans stod beredda på plats.

Regionala bomskyddet var på plats vid lunchtid.
Regionala bomskyddet var på plats vid lunchtid. Foto: Andreas Dagström

Kriminalchefen för Dalslandspolisen, Magnus Wallin, fanns på plats i centrala Åmål på förmiddagen. Han sa att det det för tidigt att uttala sig vad som kan ligga bakom bombattacken mot frisersalongen.

– Det var fynd på platsen som gjorde att vi tillkallade bombgruppen. Vi ville försäkra oss om att det inte fanns risk för ytterligare explosioner, säger Magnus Wallin.

Ingen misstänkt för dådet har gripits och det är inte känt vad polisens dörrknackning i fastigheterna runt torget har givit. Polisen hoppas förstås att någon har gjort iakttagelser som kan sättas i samband med händelserna.

På trappen till en intilliggande skoaffär står ett batteri kvar.
På trappen till en intilliggande skoaffär står ett batteri kvar. Foto: Andreas Dagström

Någon form av hemmatillverkad bomb detonerade på trappan till frisersalongen. Varför just salongen var måltavlan är inte utrett.

En polisanmälan om allmänfarlig ödeläggelse har upprättats.

På trappan till en intilliggande skoaffär stod ännu på morgonen kvar batteriet vars sladd går till bombplatsen på trappen intill frisersalongen.

Glasrutan in till salongen krossades och det låg glassplitter på golvet och på trottoaren utanför. Efter att polisens tekniker var klara, kom glasmästaren på fredagskvällen och gjorde sitt jobb i uppröjningsarbetet.

Vid halv fem-tiden släppte polisen på avspärrningarna helt.

Ingången till en frisersalong totalförstördes av någon form av hemmagjord bomb.
Ingången till en frisersalong totalförstördes av någon form av hemmagjord bomb.

Flera vittnen hörde en hög smäll i centrala Åmål natten till fredagen. Själva smällen finns dokumenterad på en film som lagts ut på sociala medier. Åsikterna går nu isär om när explosionen inträffade, eller om det till och med varit fler explosioner.

Polis ska också ha larmats och en patrull ska ha skickats ut. Men larmet uppgav Kyrkogatan som detonationsplats och där hittades ingenting. Polis var alltså på plats i området men upptäckte inte den krossade rutan på Kungsgatan.

Bombskyddet tittade torgområdet noggrant.
Bombskyddet tittade torgområdet noggrant. Foto: Andreas Dagström
Räddningstjänst och ambulans samlades i den norra änden av Kungsgatan.
Räddningstjänst och ambulans samlades i den norra änden av Kungsgatan. Foto: Andreas Dagström

Ägaren var på plats klockan sex på fredagsmorgonen. Då fanns länge inga poliser på plats. Personal på den intilliggande elektronikaffären hjälpte initialt till med en provisorisk avspärrning.

En person som bor i Vågmästargården på andra sidan Åmålsån har anmält att fönsterrutan där sprack av tryckvågen.

Polisens tekniker släpptes fram till platsen strax före klockan 14.
Polisens tekniker släpptes fram till platsen strax före klockan 14. Foto: Andreas Dagström
Innan teknikerna fick tillträde hade bombskyddet markerat vissa objekt på gatan vid platsen där bomben detonerades.
Innan teknikerna fick tillträde hade bombskyddet markerat vissa objekt på gatan vid platsen där bomben detonerades. Foto: Andreas Dagström
Även taket på grillköket undersöktes i jakten på bombdelar.
Även taket på grillköket undersöktes i jakten på bombdelar. Foto: Andreas Dagström
Personal på en intilliggande elektronikfirma spärrade tillfälligt av trottoaren, innan polisen kom.
Personal på en intilliggande elektronikfirma spärrade tillfälligt av trottoaren, innan polisen kom. Foto: Andreas Dagström
Kungsgatan genom Åmål spärrades av i väntan på regionala bombgruppen och polisens specialtekniker.
Kungsgatan genom Åmål spärrades av i väntan på regionala bombgruppen och polisens specialtekniker.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusKungsgatanSprängdåd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.