Hoppa till huvudinnehållet

"Varför ska vi åka upp till Råda och hämta en ambulans?"

Publicerad:
Ett möte om Munkforsambulansen med riksdagsmannen Mikael Dahlqvist, ambulanssjuksköterskan Anders Henriksson, oppositionsrådet Tomas Pettersson och kommunalrrådet Mathias Lindquist.
Ett möte om Munkforsambulansen med riksdagsmannen Mikael Dahlqvist, ambulanssjuksköterskan Anders Henriksson, oppositionsrådet Tomas Pettersson och kommunalrrådet Mathias Lindquist. Foto: Morgan Bäckvall

Varför kan inte dagambulansen som finns i garaget i Munkfors utgå därifrån istället för att varje morgon köras till den nya ambulansstationen i Råda? Den frågan ställer sig ambulanssjuksköterskorna som nu tänker starta en namninsamling. De får stöd av fyra socialdemokratiska politiker.

Den förändring som har skett i och med att ambulansstationen i Råda öppnade har fått politiker att reagera. Därför anordnades en träff under fredagen med närvaro av Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors, Tomas Pettersson (S), oppositionsråd i Hagfors och Mikael Dahlqvist (S), riksdagsman och ledamot i socialutskottet, samt en talesperson för ambulanssjuksköterskorna. Även Mats Sandström (S), från regionfullmäktige var inbjuden men hade förhinder.

Ett 30-tal ambulanssjuksköterskor har ambulansstationen i Råda som sin arbetsplats. Den tidigare stationen som var en del av vårdcentralen i Hagfors visade sig inte längre vara ändamålsenlig ur arbetsmiljösynpunkt eller verksamhetsperspektiv.

Den nya ambulansstationen i Råda ligger strategiskt placerad mellan tätorterna Hagfors och Munkfors.

Men ambulanspersonal som rent geografiskt bor närmare Munkfors vill att de börjar sin arbetsdag på brandstationen i Munkfors där en dagambulans står.

– När den nya stationen i Råda var färdig så skulle även bilen som de hyr garage för i Munkfors stå i Råda, fast vi bara har tre garageplatser där. Vi är elva, eller tolv stycken som bor i Munkfors eller söder om Munkfors. Vissa som bor i Skoghall och Forshaga får åka två och en halv mil längre norrut till Råda. Men varför då, när vi hyr en dygnsplats i Munkfors? säger Anders Henriksson som är ambulanssjuksköterskornas talesman.

– Det finns ju ingen vits att åka upp till Råda och hämta en ambulans när vi ska vara här och arbeta. Mediciner är redan tagna till Råda. Vi har syrgas och kompresser, men det ska också flyttas till Råda, menar Anders Henriksson.

– Hälften av personalen har skrivit på en namninsamling. De vill att bilen ska stå kvar i Munkfors. Jag har fler jag ska fråga om de skriver på, säger Anders Henriksson.

– Det vi har gjort som är en förändring är att Munkforsambulansen utgår från Råda. Det är för att vi vill säkerställa en god informationstillgång vid arbetets start och bedriva ett närvarande ledarskap, säger Christer Lagerberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Läs nedan vad politikerna tycker om ambulansverksamheten.

S-kritik mot förändrad ambulansverksamhet

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdHagforsMunkforsNyheterRådaTorsbyVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.