Hoppa till huvudinnehållet

Nytt las-förslag ska förankras

Publicerad:
LO-ordföranden Susanna Gideonsson och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, har det svettigt att hålla ihop LO. Arkivbild.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, har det svettigt att hålla ihop LO. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Ett nytt las-bud har landat hos fack och arbetsgivare, enligt uppgift till TT. Nu på förmiddagen ska det förankras i de beslutande organen hos LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Svar väntas tidigast klockan 13.

Efter fortsatta förhandlingar under natten finns nu på morgonen ett förslag till avtal framme på bordet, enligt vad TT erfar.

Återstår att se om respektive parts delegation antar avtalsbudet. Mycket av avgörandet ligger sannolikt i LO:s händer. Det är arbetarrörelsen som har haft svårast att smälta arbetsgivarnas krav på ett uppluckrat anställningsskydd — något som bland annat ska bytas mot bättre ersättningsnivåer vid uppsägningar.

LO-styrelsen samlas vid lunchtid, nu sitter flera av LO-förbunden och har egna möten, uppger källor för TT.

Förhandlingarna inleddes på torsdagsmorgonen sedan parterna under visst hemlighetsmakeri i onsdags meddelat att las-förhandlingarna skulle återupptas efter de kraschade samtalen för drygt två veckor sedan.

Förhandlingarna handlar bland annat om anställningsskydd och omställningsförsäkringar och är tänkt att bli ett slags huvudavtal på svensk arbetsmarknad. Om parterna misslyckas kommer politikerna lagstifta enligt det utredningsförslag som togs fram i juni. Kring detta har det blivit politiskt storbråk och ytterst hotar regeringskris.

Parallellt har det uppstått en intern kris inom LO-familjen där de mer kritiska förbunden till förhandlingarna ifrågasatt LO-ledningens agerande.

Olle Lindström/TT

Artikeltaggar

ArbetsrättInrikes/utrikesLOPTKSvenskt Näringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.