Hoppa till huvudinnehållet

Massor av butiker håller öppet - här kan du handla second hand i helgen

Publicerad:
Till helgen har ett 20-tal second hand-butiker extraöppet.
Till helgen har ett 20-tal second hand-butiker extraöppet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Karlstads second hand-butiker har extraöppet under helgen. Trenden att köpa begagnat och tänka på hållbarheten håller i sig. Här är hela listan på butiker som har öppet.

Lördag 17 oktober håller second hand-butiker och loppisar runt om i Karlstads kommun extraöppet som en del i arrangemanget Globala Karlstad.

Anna Sundell, miljösamordnare på Karlstads kommun, märker ett engagemang hos Karlstadsborna.
Anna Sundell, miljösamordnare på Karlstads kommun, märker ett engagemang hos Karlstadsborna. Foto: Christer Wik

Anna Sundell, miljösamordnare på Karlstads kommun, har stenkoll på evenemanget.

– Vi vill inspirera till en mer hållbar livsstil. Vi vill lyfta alla second hand- och återbruksaffärer som vi har i Karlstads kommun. Intresset är stort och vi märker att det är ett fint engagemang bland Karlstadsborna. Det arrangeras loppisar tillsammans och det är fantastiskt med det engagemang som finns att vi delar med oss av det vi har hemma.

Vad är Globala Karlstad?

– Globala Karlstad lyfter agenda 2030 genom utställningar och föreläsningar, och second hand-rundan. Tanken är att inspirera Karlstadsborna till ett mer hållbart levnadssätt, vi ska tänka globalt men agera lokalt.

Vad kan man köpa på second hand?

– Jag skulle faktiskt vilja säga allt möjligt. Det finns 25 butiker och loppisar, så det finns ett väldigt stort utbud. Det finns allt från kläder och leksaker till porslin och böcker, även begagnade mobiltelefoner finns att köpa.

Vad är det mest oväntade som går att köpa?

– Det är så svårt att säga vad det skulle vara. Jag tror man ändå har bra koll på vad som kan finnas, även det som är unikt. Unika fynd som passar just en själv, är nog det mest spännande att hitta, och det kan vara oväntat.

Är second hand en trend som håller sig kvar?

– Det vill jag säga att det är och att det kommer mer och mer. Snart kanske vi inte bara köper second hand utan vi lånar och byter också mer av varann, som till exempel kläder och verktyg. Även butiker ställer om till ett större hållbarhetstänk. Clas Ohlson hyr ut verktyg, Mq marqet har en second hand-avdelning och så finns Rekoroben där man som medlem kan låna kläder.

Artikeltaggar

Agenda 2030Anna SundellÅterbrukClas OhlsonHållbarhetKarlstads kommunKarlstads kommunLoppmarknaderMQNyheterSecondhand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.