Hoppa till huvudinnehållet

Första steget i byggandet av ny Jakobsbergsbro

Publicerad:
Karlstads kommun och Hammarö kommun ska vardera lägga 2 miljoner kronor i ett medfinansieringsavtal med Trafikverket för att ta fram en vägplan för en ny bro som ska ersätta Jakobsbergsbron. Men fördelningen av kostnaderna för brobygget är man inte överens om.
Karlstads kommun och Hammarö kommun ska vardera lägga 2 miljoner kronor i ett medfinansieringsavtal med Trafikverket för att ta fram en vägplan för en ny bro som ska ersätta Jakobsbergsbron. Men fördelningen av kostnaderna för brobygget är man inte överens om. Foto: Christer Wik

Länge har Karlstads kommun och Hammarö kommun varit oeniga om hur stor andel av den nya Jakobsbergsbron man ska betala.

Som ett första steg ska de vardera lägga 2 miljoner kronor i en medfinansieringsavtal så att bron kan realiseras.

Dagens bro som är ljusreglerad och bara har ett körfält stod klar redan 1929. Nu är den rejält sliten och behöver ersättas av en ny bro. Den tillåter dessutom bara fordon under 14 ton.

Brobygget blir dessutom allt mer nödvändigt eftersom den så kallade Södra förbindelsen ska anläggas. Det handlar om en ny trafikled som ska koppla samman Ullebergsleden med Hammaröleden.

Del av trafikled

Den blir möjlig tack vare byggandet av Kartbergsbron som ska leda trafiken över Klarälven från Romstad till Sommarro och vidare genom det kommande bostadsområdet Jakobsberg och vidare söderut på Nya Jakobsbergsbron ner till Hammaröleden.

I början av nästa vecka godkänner både Karlstads och Hammarös kommunstyrelser ett medfinaniseringsavtal där de båda tillsammans med Trafikverket lägger 2 miljoner kronor var för att bekosta framtagandet av en vägplan.

– Det är förutsättning för att Nya Jakobsbergsbron ska kunna byggas. För Karlstads kommun är det en väldigt viktig satsning med tanke på vår satsning på drygt 3 000 nya bostäder på Jakobsberg.

Inte överens om fördelning

– Bron måste till för att inte trafiken där och i övriga stan ska korka igen. Men kostnadsfördelningen mellan kommunerna har vi inte kommit överens om än, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C).

– Nej, det här är i alla fall ett litet steg mot den lösningen. Bron är jätteviktig för alla Hammaröbor och de som flyttar till Jakobsberg såväl som blåljusenheterna. Vi behöver så många leder som möjligt mellan kommunerna, säger Hammarös kommunalråd Solweig Gard (S).

– Jättebra att detta görs. Men jag skulle gärna se att fler intressenter lägger pengar i bron, bland andra Region Värmland som kör många sjuktransporter här, säger oppositionspolitikern Mattias Joelsson (KD).

Artikeltaggar

JakobsbergJakobsbergsbronMattias JoelssonRegion VärmlandRomstadSolweig GardSommarroTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.