Hoppa till huvudinnehållet

Tuff vår för gymnasielärarna – och det kan bli värre

Publicerad:
Det har varit ett tufft år för gymnasielärarna i Karlstad.
Det har varit ett tufft år för gymnasielärarna i Karlstad. Foto: Anders Hanson

Det har varit en mycket tuff vår för gymnasielärarna i Karlstad och det ser ut att bli värre. Enligt nämndens prognos för helåret har man ett underskott på tre miljoner kronor, vilket kan komma att leda till neddragningar och ytterligare arbetsbelastning för lärarna.

Gymnasie- och vuxenutbildningarna har präglats av pandemin under 2020. Den 17 mars fattade utbildningsdepartementet beslut om att utbildning inom gymnasieskola, vuxenutbildning och yrkeshögskola skulle bedrivas på distans från och med den 18 mars.

– Vi fick ställa om till distansundervisning på i princip två dagar, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande i Karlstad Alexander Torin (M).

I en kommentar i delårsrapporten skriver nämnden: "Våra enheter vittnar om en kraftigt ökad arbetsbelastning under pandemin. Vi har ställt mycket höga krav på vår personal när det gäller flexibilitet och nya arbetssätt."

– Det är klart att det blir tufft för en verksamhet som måste ställa om, säger Pontus Larsson, ordförande i lärarförbundet i Karlstad.

Nämndens prognos för helåret är ett underskott på tre miljoner, vilket kan leda till nedskärningar för en alltså redan pressad grupp: "Samtidigt har nämnden fortsatt en ansträngd ekonomisk situation som kräver effektiviseringar vilket också kommer att bidra till en ökad arbetsbelastning."

Man uttrycker med anledning av den ekonomiska situationen en oro för ökad ohälsa och minskad attraktivitet som arbetsgivare, vilket kan leda till färre behöriga lärare.

– Vi har ett underskott i år. Vi har fått väldigt mycket ökade hyreskostnader med den nya gymnasieskolan, säger Alexander Torin.

Budgeten ska sättas i november och om eller vilka nedskärningar som genomförs är inte klart. Det blågröna styret presenterar budgetförslag nästa tisdag och oppositionen ungefär en vecka senare.

– Vi är alltid måna om att göra strukturella förändringar och inte hyvla, säger Alexander Torin.

Facket ska få en presentation av situationen i nästa vecka, enligt Pontus Larsson.

– Vi är alltid oroliga för alla våra enheter, det är alltid ett problem att det är kärvt, säger Pontus Larsson.

Artikeltaggar

Alexander TorinCoronavirusetEkonomiGymnasieskolanKarlstadPolitikPontus LarsonSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.