Tom Pettys musikaliska guldåder

Skivor
PUBLICERAD:
Tom Petty, här på en bild från 1994, gick bort 2017. Nu släpps hans album "Wildflowers" i en omfattande box-utgåva.
Foto: Bertil Ericson

Åren runt 1994 var turbulenta för Tom Petty; det gnisslade i såväl The Heartbreakers som i äktenskapet. Han hade nytt skivbolag och producent (Rick Rubin) efter de lite blommigare skivorna med Jeff Lynne och mitt i detta kaos träffade han en låtmässig guldåder.

En del av det som spelades fick inte plats på Wildflowers men nu släpps allt; i boxen får vi originalskivan, överblivna sånger, tidiga demos och liveversioner. Det är en magnifik upplevelse att vara med i processen; förbluffande bra låtar hamnade i byrålådan och livelåtarna får en att gråta över det faktum att Petty inte längre finns bland oss.

Den största sensationen är ändå hemmainspelningarna där Petty sjunger sina sånger för första gången i avskalade versioner rakt från hjärtat. Det går att ta på sorgen, förvirringen, desperationen och smärtan och den som inte faller i bitar för Wake up time och Confusion wheel har inget hjärta.

Bästa låt: Wake up time

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.