Rena händer räddar liv

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Water Aids arbete är därför viktigare än någonsin. Vi har i decennier arbetat för att människor runt om i världen ska ha tillgång till rent vatten, sanitet och möjlighet till god hygien, skriver Cecilia Chatterjee-Martinsen.
Foto: Oscar Segerstrom
Den bistra sanningen är att 40 procent av världens befolkning inte kan tvätta sina händer, helt enkelt för att de saknar tillgång till rent vatten och tvål, skriver Cecilia Chatterjee-Martinsen.

I dag den 15 oktober är det internationella handtvättardagen, som uppmärksammar varför god handhygien är så viktig för vår hälsa. Den pågående coronapandemin gör frågan mer aktuell än någonsin. Att tvätta händerna är ett av de främsta råden världen över för att förhindra spridning av coronaviruset. Men den bistra sanningen är att 40 procent av världens befolkning inte kan tvätta sina händer, helt enkelt för att de saknar tillgång till rent vatten och tvål. Det krävs att vi ser det här som ett globalt problem, som vi alla har ansvar för att lösa.

Många länder, däribland Sverige, ser nu stigande kurvor över antal smittade i Covid-19. Myndigheter och beslutsfattare påminner om att vi måste vara uthålliga och fortsätta att följa råd och rekommendationer. Och helt klart behöver vi alla fortsätta att ta ansvar både för att skydda oss själva, men även andra, om vi ska få bukt med smittspridningen.

Coronapandemin har tydligt visat hur hela världen hänger samman. Pandemier och andra globala hälsohot berör oss alla. Att en så stor andel av jordens befolkning – 40 procent, 3 miljarder människor – inte kan tvätta händerna och därmed saknar grundläggande skydd mot smittspridning riskerar att få katastrofala konsekvenser för människors hälsa.

Water Aids arbete är därför viktigare än någonsin. Vi har i decennier arbetat för att människor runt om i världen ska ha tillgång till rent vatten, sanitet och möjlighet till god hygien. Vårt mål är att alla, överallt, ska ha tillgång till det som vi tar för givet – vatten, toaletter och möjlighet att sköta sin hygien.

Varje dag dör över 800 barn i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten, dålig sanitet och bristande möjligheter till hygien. Varje minut dör ett spädbarn på grund av en infektion orsakad av brist på rent vatten och en ohygienisk miljö.

Det är ofattbara siffror, och det värsta är att många av dessa barn inte hade behövt dö. Hygien, och rent vatten, är den mest effektiva åtgärden för att undvika att smittas av coronaviruset, men också helt avgörande för att förebygga ett flertal andra sjukdomar som lunginflammation, diarré, kolera och malaria.

Poeten John Donne skrev för 400 år sedan att ingen människa är en ö. Det tänker jag på nu, och på hur sammanlänkad världen är. Att vi är noga med att tvätta våra händer är såklart bra, men det räcker inte att vi bara tvättar händerna själva. Vi måste också se till att alla kan tvätta sina händer. Gemensamma, globala hot kräver gemensamma, globala åtgärder. Nu är det dags att se till att alla människor, överallt, kan tvätta sina händer. Rena händer räddar liv.

Cecilia Chatterjee-Martinsen

Generalsekreterare, Water Aid Sverige

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.