Hoppa till huvudinnehållet

Julhjälpen är tillbaka

Publicerad:
Julhjälpen i Filipstad hjälper familjer även i år. De som driver initiativet är Fanny Folkesson (till vänster) och Sandra Persson.
Julhjälpen i Filipstad hjälper familjer även i år. De som driver initiativet är Fanny Folkesson (till vänster) och Sandra Persson. Foto: Emely Wallo Bergare

Arbetsinsatsen var stor – men det var också glädjen hos dem som blev hjälpta.

Nu är Julhjälpen Filipstad tillbaka för att ännu en gång underlätta för familjer och personer som behöver lite extra stöttning med klappar och julmat.

– Vi tror att det kan bli ännu fler som söker hjälp i år, säger Sandra Persson.

Att det börjar lacka mot jul är kanske en tanke som ännu inte slagit så många av oss. För Fanny Folkesson och Sandra Persson har dock ruschen redan börjat.

De är sedan några veckor tillbaka i full färd med att planera för och styra upp de insatser som Julhjälpen Filipstad i år kan bistå med.

Fanny, som var initiativtagare då välgörenhetsinitiativet i fjol startades upp, kände att hon även i år var beredd att ge av sin tid och kraft för att andra ska få en god jul.

– Det var roligt men riktigt jobbigt mot slutet av förra året, säger hon och syftar till alla klappar som skulle inhandlas, slås in och sedan levereras hem till de familjer som ansökt om hjälp. Plus alla matkassar Julhjälpen även ordnade med.

– Men när det var över och det hade gått en vecka kände jag att jag ville göra det igen, fortsätter Fanny och berättar att hon och Jessica Persson, som då var engagerad i arbetet, fick fin belöning för allt slit.

– Responsen efteråt var jättestor - det var många som hörde av sig och uppskattade det vi gjort och berättade hur glada barnen hade blivit över sina klappar.

Att driva Julhjälpen vidare även i år blev således en självklarhet för Fanny som nu fått förstärkning av Sandra Persson.

Hjälpte åtta familjer

Fram till den 5 december kan barnfamiljer och personer som behöver extra stöd med mat och klappar inför jul ansöka om att få Julhjälpens stöttning.

– Vi fokuserar på barnfamiljer men vill såklart försöka att hjälpa så många som möjligt - allt beror på hur mycket pengar vi får in, säger Fanny.

I fjol fick åtta familjer och två pensionärer hjälp, i år tror både Fanny och Sandra att det kan bli ännu fler.

– Vi har lämnat lappar om Julhjälpen till bland annat socialförvaltningen och barnavårdscentralen för att sprida budskapet om att vi finns, säger Sandra och berättar hur det praktiskt går till att ansöka om stöd:

– Man mejlar in till oss, sedan får man svara på några frågor. Ju utförligare svar vi får desto lättar för oss är det att hjälpa. När man till exempel skriver vilka julklappar barnen önskar sig är det bra om man kan precisera sig så mycket som möjligt och skriva vad som går bra istället om vi inte hittar just den julklappen.

Fanny tillägger även:

– Vi försöker alltid att hitta det som står på önskelistan, men ibland går det inte. Det måste ju även vara klappar som är rimliga att köpa.

Båda understryker också att det även, precis som i fjol, råder full anonymitet.

– Det är bara vi som vet vilka som ansöker, ingen annan. Och det är inte vi som delar ut klapparna till barnen, det är det föräldrarna som gör, så barnen får inte veta att paketen kommer från oss, säger Fanny.

Hjälper på olika sätt

Hon och Sandra är mycket tacksamma över den stöttning de hittills har fått - både av privatpersoner och lokala företag.

– Utan deras hjälp kunde vi ju inte göra det här. En del företag har redan bidragit och andra väntar vi fortfarande på svar ifrån, säger de.

Förutom att skänka pengar kan den som vill stötta även delta i Julhjälpens olika lotterier.

– Det går att hjälpa på så många olika sätt, en del småföretagare som vill bidra men som inte kan ställa upp med pengar har vi fått saker av – en frisör har exempelvis skänkt schampo och hårspray som kan bli en fin klapp till en tonåring, berättar Fanny och säger även:

– Den som inte vill skänka pengar kan även köpa något som står på någon av de önskelistor vi får in, ibland kan det kännas bättre att köpa en sak istället.

Då behovet av denna typ av hjälp är märkbart stort, hoppas Fanny och Sandra att Julhjälpen ska bli en förening. Det skulle även underlätta arbetet då det kan pågå året runt och inte enbart koncentreras till månaderna innan jul.

– Vi skulle kunna strukturera upp det på ett helt annat sätt, så det vore ju verkligen drömmen att få till! säger Sandra och Fanny skjuter in:

-Är det någon som kan hjälpa oss med det, hör av er!

Fotnot: Julhjälpen kan kontaktas på e-post: julhjalpenfilipstad@hotmail.com

eller på Facebook.

Artikeltaggar

FamiljFilipstadInsamlingarJulJulhjälpenVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.