Hoppa till huvudinnehållet

Guldstjärna till Södermalmsskolan: ”Det här talet måste med”

Publicerad:
Thea Fredriksson (vänster) och Oskar Rudsvik (höger) framförde talet. Här syns de tillsammans med Isadhora Zafiri, som är lagledare och avbytare. Arkivbild. Foto: Ida Oscarsson

Under torsdagen sändes Retorikmatchens andra slutaudition. Södermalmsskolan knep jurymedlemmen Sofia Kacims guldstjärna och gick därmed direkt till kvartsfinal.

– Det här talet måste med och det här gänget måste med, säger Sofia Kacim.

Grooming. Det var ämnet för Södermalmsskolans tal. Hela klass 6B1 hade hjälpts åt att ta fram både ämne och utformning, men det var Thea Fredriksson och Oskar Rudsvik som stod framför kameran och framförde talet.

– I våra spel och chattar kryper de här snuskgubbarna in, säger Oskar Rudsvik.

– Mysiga killen kan vara ett femtioårigt nättroll, säger Thea Fredriksson.

De fortsätter med en uppmaning till vuxna att lägga sig i och ha koll på barnens aktiviteter på nätet.

– Ibland vågar vi berätta, men ibland skäms vi. Fråga oss: "hur var det på nätet?" Det är aldrig mitt fel, säger Thea Fredriksson.

De föreslår också en lösning på problemet: e-legitimation för alla chattar och spel.

"Skäller inte på vuxna"

Juryn består av Sofia Kacim, Jonathan Hörnhagen, Elinor Falkman och Peter Nitschke. Sofia Kacim var märkbart tagen av talet:

– Det de gör i det här talet, vilket jag verkligen tycker om, är att de inte skäller på de vuxna för att de inte har koll utan de vädjar och säger hjälp oss, hjälp oss, hjälps oss, fråga hur vi har det på nätet. Ja, det här satte sig hos mig, säger hon efter att ha sett Södermalmsskolans tal på video.

För ungefär en månad sedan var TV-teamet i Kristinehamn och filmade klassen. Arkivbild.
För ungefär en månad sedan var TV-teamet i Kristinehamn och filmade klassen. Arkivbild. Foto: Ida Oscarsson

I vanliga fall brukar klasserna befinna sig i studion tillsammans med juryn och programledaren Nassim Al Fakir, men på grund av rådande pandemi har eleverna istället fått filma sina tal och skicka in dem. Klasserna blir sedan uppringda med videosamtal för att bli tilldelade resultatet. Och klass 6B1 fick ett glädjande besked:

– Ni är alltså vidare i retorikmatchen 2020! säger Nassim Al Fakir.

Thea och Oskar kramade om varandra och jubel utbröt i klassrummet.

Anders Eriksson är lärare för 6B1. Han berättar att inför Retorikmatchen hade klassen lånat en guldstjärna från en årskurs sju som tidigare fått en.

– Den har suttit här som ett litet mantra, säger Anders Eriksson.

– Så första reaktionen var att nu har vi fått en egen. Det var de värda, de har lagt ner ett jättearbete!

Programledaren Nassim Al Fakir (mitten) och jurymedlemmarna Peter Nitschke, Sofia Kacim, Elinor Falkman och Jonathan Hörnhagen.
Programledaren Nassim Al Fakir (mitten) och jurymedlemmarna Peter Nitschke, Sofia Kacim, Elinor Falkman och Jonathan Hörnhagen. Foto: Haben Solomon

Alla hjälper till

Anders Eriksson har arbetat med retorik i klassen i flera år och Södermalmsskolan har haft klasser med i Retorikmatchen flera gånger tidigare.

– Någonting jag upplever är en enorm boost för klassen just att alla hjälper till. Det är jättefint för klassen, det är en laggrej det här.

Tolv skolor hade tagit sig till årets slutaudition i Retorikmatchen där de slogs om åtta slutspelsplatser. Varje jurymedlem kan dela ut en guldstjärna för att skicka en klass direkt till kvartsfinal. Den som vinner får UR:s retorikpris guldmikrofonen och 10 000 kronor.

Under torsdagen mötte Södermalmsskolan Östermalmsskolan i Umeå som talade om jakten på ärlighet, Enebackeskolan i Höör som talade om mobbning, Årstaskolan i Stockholm som efterfrågade jämställdhetskunskap istället för elevens val och Fredrikhovs slotts skola i Stockholm som ville se högre straff för de som köper ut alkohol till minderåriga.

Södermalmsskolan får värmländskt motstånd och möter Norrstrandsskolan från Karlstad i den tredje kvartsfinalen den 5 november.

Artikeltaggar

Anders ErikssonKristinehamnRetorikRetorikmatchenSkola och utbildningSödermalmsskolanTVTV-serierUR

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.